Božične in ljudske pesmi

Moški pevski zbor Lipovci nastopil v DOSOR-ju

Filip Matko, ponedeljek, 14. januar 2013 ob 11:27
Ubrano petje

Ubrano petje

Pred 31 leti je bil v Lipovcih ustanovljen moški pevski zbor, za kar ima največ zaslug Jožef Tivadar (direktor Centra za socialno delo v Mariboru), ki še danes v zboru tudi poje. Toda sedaj 15 pevcev že vrsto let kot zborovodja vodi njegov sin Gorazd Tivadar. Ta zbor je vsako leto redni gost tudi v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, kot se je to zgodilo tudi v nedeljo popoldan, 13. januarja. Gostovali so s koncertom božičnih in ljudskih pesmi.

Prvi del nastopa lipovskih pevcev v DOSOR-jevih restavracijskih prostorih so bile na sporedu pesmi božičnega časa raznih avtorjev. Ob tem je bila poslušalkam in poslušalcem predstavljena tudi pesem »Že počiva vsa narava«, ki so jo lipovski pevci naštudirali na pobudo sedanjega murskosoboškega škofa dr. Petra Štumpfa, ki jih je ob enem izmed nastopov v beltinski cerkvi (škof je doma prav iz Beltinec), kjer večkrat pojo, povprašal prav po tej pesmi.

V odmoru so trije pevci brali pesmi, ki jih piše eden izmed pevcev, Franc Cigan Caki. Leta 2005 je izdal pesniško zbirko 44 pesmi (posvečene 44-letnemu slikarju Izidorju Horvatu Izaku iz Lipovec, ki je že, žal, pokojni) pod naslovom »Rosenje«, a predlani drugo zbirko pesmi pod naslovom »Zavetje«. Bral je sam avtor, ob njem pa še Janko Benčec in Alojz Sraka. Slednji je bral pesem »Princeska«:

Počasi dan za dnem,
mesec za mesecem,
od pomladi pa do zime
in vedno znova
obračam tvoje liste vprašanj.

V nenehnem rosenju iz sanj
polagam uho tvojemu šelestenju,
kot da prisluškujem odgovorom
o neminljivem življenju...

Domače ljudske pesmi pa so bile na sporedu v drugem delu nastopa Moškega pevskega zbora Lipovci. Zapeli so tudi dalmatinske pesmi, a še najbolj je »udarila na uho« prekmurska »Lejko nouč«, ko je ob zaključku ena izmed stanovalk DOSOR-ja, preko 90-letna Gizela Sraka predlagala, da bi ta pesem bila najbolj primerna, da bi jo slišali naši poslanci slovenskega parlamenta (če bi seveda ob petju pevcev le-te poslušali).


Več v Kultura in izobraževanje