Po polonicah še vinske mušice

Vinske mušice se pojavijo v času mošta, pretakanja vin in obiranja sadja, nadležne pa so predvsem, če nam zaidejo v stanovanje

Prlekija-on.net, sreda, 30. oktober 2013 ob 12:511
Vinske mušice

Vinske mušice

Po invaziji harlekinskih polonic, ki so v jesenskem času pri nas zadnja leta že stalnica, so v jesenskem času precej nadležna še ena mala bitja - vinske mušice. Te se pojavijo v času mošta, pretakanja vin in obiranja sadja, nadležne pa so predvsem, če nam zaidejo v stanovanje.
Harlekinske polonice so raznoliko obarvane

»Napad« takšnih in drugačnih polonic


Mušice se nam rade "naselijo" v stanovanje, še posebej, če imamo kje kakšno sadje, zelenjavo ali drugo hrano in tekočino, ki jim diši, še posebej rade imajo kvas, vinski kis, sladkor in vso ostalo kislo hrano ter sestavine. Mušic pa ne boste uspeli odstraniti, če ne boste odstranili izvora njihovega prehranjevanja, saj prav tam tudi odlagajo jajčeca in se množijo. Zato odvečno hrano odstranite ali shranite v hladilnik.

Priporočeno je večkratno čiščenje odtočnih cevi v kuhinji, kjer se nabirajo ostanki hrane, ki privabljajo mušice. Temeljito očistite tudi vse naprave, ki jih uporabljate za pripravo hrane in so na odprtem, izpraznite in temeljito očistite ter dobro pokrijte vse posode za smeti, predvsem organske odpadke.

Mušic se lahko znebite na več načinov, najlažje jih je kar posesati. Lahko pa pripravite tudi vabo - mešanico, za katero potrebujete 1,5 litra vode, dve žlici sladkorja, dve žlici belega kisa in dve kapljici detergenta za posodo. Vse skupaj premešate in postavite v bližino nahajališča mušic. Mešanica jih bo privabila in pokončala.

Pomaga tudi samolepilni trak za mrčes, lahko pa jih seveda odstranite tudi z uporabo pršil proti mrčesu, a so naravni načini v stanovanju manj škodljivi tudi za vas same.


Več v Narava