Prešanje kot so ga poznali nekoč

Ohranitev starega družinskega običaja

Nuša Novak, sreda, 30. oktober 2013 ob 23:271
Prešanje jabolk na stari način

Prešanje jabolk na stari način

Družina Golnar, ki prihaja iz čudovitega naselja Sovjak, se poleg družinske obrti imenovane slamokrovstvo, o kateri smo pisali že pred nekaj meseci, trudi ohranjati tudi ostale etnografske družinske običaje. Eden izmed teh je tudi prešanje jabolk na stari način z veliko leseno prešo. Zato se je družina Golnar odločila pripraviti in organizirati tradicionalno prešanje v družbi sorodnikov in prijateljev.

V petek, 25. oktobra, se je izbrana družba v večernih uricah zbrala v prostorih obnovljene Čehove klϋčaje, kjer je Anton Golnar prikazal starodoben način prešanja domačih sort jabolk. Pokazal nam je tudi pripomočke, ki so jih nekdaj uporabljali pri tem opravilu. S pomočjo mlajših pomočnikov, smo tako bili priča prvim kapljicam jabolčnega soka, ki so pritekle iz sočnih jabolk sorte jonatan. Sedaj je potrebno le še počakati, da bo sok odvrel in se spremenil v domač jabolčni kis. Po končanem prešanju, pa se je zbrana družba zabavala še dolgo v noč ob okusni domači hrani in pijači.

danča sreda, 20. november 2013 ob 17:35

Ploskač

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Zanimivosti