Zgodba o družinskem uspehu

Družina Golnar iz Sovjaka se že več kot 15 let ukvarja s staro družinsko obrtjo imenovano slamokrovstvo

Nuša Novak, nedelja, 28. april 2013 ob 21:18
Slamokrovstvo v Sovjaku

Slamokrovstvo v Sovjaku

Sovjak je razvejeno razloženo slemensko naselje v osrčju Slovenskih goric, ki leži na več slemenih južno od zajezitvenega Blaguškega jezera. Sestavljajo ga zaselki Veliki ali Dugi Sovjak, Mali Sovjak, Kizmina, Hrenovica, Sakošak in Kamen, pod katerimi se na prisojnih pobočjih širijo vinogradi in sadovnjaki. Nižje ob potoku Turji so njive in travniki, na osojah je mešani gozd.

Privlačne so lesene kleti med visokimi topoli, v katerih najdemo bogato poslikane preše, kamnita znamenja, datirane stropnike in še mnogo prečudovitih značilnosti.

Sredi pašnikov, prelepih gozdov in čudovitih polj v naselju Sovjak, kjer se razprostirajo tradicionalne kmečke hiše, prebiva tudi družina Golnar, ki se že več kot 15 let ukvarja s staro družinsko obrtjo imenovano slamokrovstvo, v kateri sodeluje skoraj cela družina. Slamnate hiše so namreč njihov tradicionalni zaščitni znak, hkrati pa tudi zaščitni znak naše dežele Slovenije, predvsem Prlekije in Prekmurja.

Družina svojo obrt razvija tako v domačih krajih, kakor tudi drugod po Sloveniji in čez mejo na Hrvaško in v bližnjo Avstrijo. Zelo znani so predvsem po prekrivanju hiš, kozolcev, senčnikov in podobnih stvari,  s slamnato streho.

Anton Golnar, redki mojster v Sloveniji ki se z omenjeno obrtjo ukvarja že dalj časa, je v posel vpeljal tudi sina in hčer, ki z njim z veseljem in uspešno tudi sodelujeta. Vedno pa je dobrodošla tudi pomoč še ostalih družinskih članov.

Kolikor je stara obrt slamokrovstva, je star tudi sam delovni proces. Najprej gredo na njivo, kjer požanjejo žito, nato ga zložijo v snope, ga odpeljejo domov in zložijo v velik šotor, nato sledi otepanje oziroma mlatenje žita, zatem vlačenje s tako imenovanimi grabljami, potem žito dajo na sod, kjer sledi šopenje v šopice in ločevanje ostankov in slame. Za vsem tem dolgotrajnim postopkom, pa sledi prekrivanje predvsem starih cimpranih hiš, ki dajejo okolici prav poseben tradicionalni pridih.

V soboto, 4. maja 2013, bo v Sovjaku potekal že 15. tradicionalni dan odprtih vrat KLJÜČAJ – vinskih kleti v Sovjaku, kjer bo Društvo vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric in vinogradnikov Sovjaka,  v okviru praznovanja občinskega praznika občine Sv. Jurij ob Ščavnici, organiziralo prijetno druženje ob dobri domači kapljici in domačih dobrotah vaških gospodinj.

Takrat pa bo na ogled tudi stara Čehova klečaja, ki jo je družina Golnar v tem tednu tudi dokončevala in tam se boste lahko mastili z dobrim domačim bogračem.

Lepo vabljeni v kleti vaških vinogradnikov!


Več v Zanimivosti