V Veržeju na ogled razstava sodoben prleški pogrinjek

Partnerji v projektu so bili Društvo kmetic Križevci-Veržej, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci in Zavod Marianum Veržej - Center domače in umetnostne obrti

Jože Žerdin, četrtek, 3. julij 2014 ob 09:40
Prleški pogrinjek na ogled v Veržeju

Prleški pogrinjek na ogled v Veržeju

V Centru domače in umetnostne obrti Zavoda Marianum Veržej so odprli razstavo projekta z naslovom Prlek'ja, kjer je med drugim predstavljen in na ogled postavljen sodobni prleški pogrinjek. Projekt Prlek'ja - sodobni prleški pogrinjek, se je izvajal v sklopu razpisa LEADER, LAS Prlekija, v njem pa so z roki v roki sodelovali Društvo kmetic Križevci-Veržej z izvedbo tečaja vezenja, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci, z izvedbo tečaja kulinaričnih delavnic in Zavod Marianum Veržej - Center domače in umetnostne obrti.

Razstava prleških pogrinjkov - Prlek'ja
Razstava prleških pogrinjkov - Prlek'ja

Pod strokovnim vodstvom doc. Sonje Šterman so pripravili prleške pogrinjke z domačimi recepti. Na tečaju vezenja so pridne roke kmečkih žena ure in ure s šivanko in pisano nitjo prebadale blago, kar je pustilo vedno sled prleških korenin, posledično z delom na kmetiji, življenja na travnikih in polju s preteklostjo, ki zre v prihodnost. Prleški lončarji pa so v delavnicah v Veržeju gnetli na vretenu ilovico in nastajali so čudoviti lončarski izdelki, kar se je pokazalo tudi v sodobnih poslikavah na lončenih izdelkih. Dijake Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci pa so še k projektu dodali svoj kamenček v mozaiku, »začinjeno« s kulinariko.

Dijaki so iskali nove okuse v lokalnih sestavinah v kulinariki in v kulinaričnih delavnicah na šoli je večkrat zadišalo po prleških dobrotah tudi z novimi inovativnimi vsebinami. Ko so vse te sestavine nežno premešali med seboj, dodali ščepec soli, je bila vsemu temu nadgradnja zelo uspelega projekta, ki so ga predstavili v Veržeju.

Pogrinjku, ki je na ogledu v Centru domače in umetnostne obrti v Veržeju, daje moč veličine, domačnost in sodobni pristop. Tradicija je na takšnem pogrinjku dobila nov okus, novo doživetje. K vsakemu razstavljenemu pogrinjku so še dodali prleške kulinarične recepte, kot so čemaževa kremna juha, piščančje ruladice na čemaževi omaki, pisani žličniki in vrhnjevo - skutna strjenka.


Več v Kultura in izobraževanje