Na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici s projektnim dnevom obeležili 110-letnico rojstva Edvarda Kocbeka

Spomin na pred 110 leti rojenega vizionarja in enega najpomembnejših literatov 20. stoletja bo nadgrajen še z izdajo biltena

Prlekija-on.net, ponedeljek, 22. september 2014 ob 22:44
110 let Edvarda Kocbeka na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici

110 let Edvarda Kocbeka na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici

Na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici smo v ponedeljek, 22. septembra 2014, obeležili 110-letnico rojstva Edvarda Kocbeka. V okviru Kocbekovega leta smo se na šoli odločili, da pripravimo projektni dan in na tak način počastimo življenje in delo našega znamenitega rojaka, velikega moža, čeprav v slovenski literaturi zamolčanega pesnika, pripovednika in esejista.

Da bi avtorja, domačina, učenci podrobneje spoznali, smo pod idejno zasnovo učiteljic slovenščine, Lidije Jarc in Maje Strah, pripravili osem ustvarjalnic. V likovni so portretirali Kocbeka in njegovo rojstno hišo, v literarni spoznali njegovo življenje in delo ter pripravili recital izbranih pesmi, ki so jih v nemško-angleški prevedli, v glasbeni pa uglasbili. Da se Kocbeka da povezati tudi z matematiko, so dokazali v matematični ustvarjalnici, kjer so nastali rebusi in osmerosmerke. V zgodovinsko-geografski ustvarjalnici so ga spoznali kot politika ter izdelali družinsko drevo in časovni trak s prikazom dogodkov, ki so zaznamovali njegovo življenje. Svojo ustvarjalnost, domiselnost pa so učenci preizkusili z izdelavo kazalnikov za knjige, ki so jih izdelali v kreativni ustvarjalnici, utrinke današnjega dne pa so v računalniški oblikovali v zloženko.

S kulturnim programom, v katerem so se predstavili učenci različnih ustvarjalnic, in z ogledom razstave nastalih izdelkov smo zaokrožili projektni dan in tako dali pečat slovesnemu dogodku na šoli. Spomin na pred 110 leti rojenega vizionarja in enega najpomembnejših literatov 20. stoletja pa bomo nadgradili še z izdajo biltena. Da je Edvard Kocbek bil in bo zapisan v zgodovino slovenske literature ostaja nesporno dejstvo, projektni dan pa predstavlja kamenček v mozaiku dogodkov v Kocbekovem letu.

Besedilo: Maja Strah, Lidija Jarc
Foto: Jurij Marhold


Več v Kultura in izobraževanje