Sveti Tomaž, vrata Prlekije

Video reportaža v sklopu projekta »Prleška mladina« iz občine Sv. Tomaž

Prlekija-on.net, petek, 26. september 2014 ob 16:511
Sv. Tomaž

Sv. Tomaž

Občina Sveti Tomaž, ena manjših slovenskih občin, nastala je leta 2006, šteje nekaj več kot 2.100 prebivalcev. Sedemnajst manjših zaselkov tvori občino, v kateri delujejo številna dejavna društva. Ponašajo se lahko tudi z zimskim turizmom, saj ob ugodnih razmerah gostijo številne mlade in starejše smučarje, na enem izmed redkih bližnjih smučišč, poimenovanem Globoki klanec. Skozi občino poteka tudi ormoška planinska pot, popotniki pa radi obiščejo še muzej Klet Brumen, preizkusijo ponudbo domače hrane in odličnih vin.

Delež mladih v občini predstavlja devetnajst odstotkov, ti se vključujejo v delo različnih društev, v pestrost družabnega življenja veliko prispeva tudi domača osnovna šola.Mladi so danes mobilni, mednarodne izmenjave so jim na voljo v srednjih šolah in v času študija, na pot in raziskovanja novih držav se podajajo tudi samostojno, znanje jezikov jim odpira marsikatera vrata, tako na področju strokovnega izobraževanja kot pri zagotovitvi zaposlitve. V kolikor so pripravljeni nadgrajevati svoje znanje, potovati in širiti svojo socialno mrežo imajo danes veliko priložnosti, le izkoristiti jih je potrebno.

V reportaži iz Občine Sv. Tomaž vam predstavljamo mlado Matejo Munda, ki nam je predstavila svojo pot iskanja zaposlitve, začela je doma, pot pa jo je vodila v Bruselj. Danes je pravna svetovalka v Evropski komisiji, v enem izmed direktoratov evropske prestolnice.

Lea Majcen je svojo poklicno priložnost uspela najti doma. Dolgo časa je bila aktivna v družabnem življenju in domačih društvenih dejavnostih. Psihologinja, ki dobro razume domače okolje in ljudi, razmišljujoča in zelo navezana na lokalno okolje, ostaja doma, kjer se počuti najbolje.

Kako občina pomaga pri aktivnostih in organiziranju mladih, ali imajo ti v domačem okolju dovolj priložnosti, ki bi jim zagotovila varno prihodnost, nam je povedal župan Občine Sv. Tomaž, Mirko Cvetko. Vabljeni k ogledu.

LAS Prlekija


blabla1 ponedeljek, 29. september 2014 ob 00:14

Laži kot povsod - s strani župana seveda!
Pri Sv. Tomažu je delovalo (ne vem, če še deluje) mladinsko društvo. Sam sicer nisem bil član, saj sem starejši od teh mladih. V društvu so imeli narejen načrt za izdelavo trim steze. Dobiti bi morali samo nekaj denarja, za obdelavo lesa, da bi bila trim steza seveda varna in narejena kot je treba (niso zahtevali denarja za orodje, zemljo na kateri bi steza bila. pa bi dobili od ne vem koga). Čakali so na ta denar, ki bi jim naj bil velikokrat obljubljen, ampak s tega ni bilo nič! Društvo bi po mojih informacijah rado delovalo, ampak niso imeli iz česa. Imeli so v mislih dogajanje za mlade (razni športna tekmovanja, organizacija kakih koncertov,...). Vem, da so priredili orientacijski tek, par turnirjev ter par žurov za mlade, čeprav je bilo v društvu malo članov). Mladi v naši občini so zelo zgrupirani po vaseh. Koračice - gasilski dom, Savci- gasilski dom, Trnovci - gasilski dom,...(tako se v društvo ni priključilo veliko mladih, saj se mladi porazgubijo in deujejo v svojem kraju). Ampak kateri člani so bili, so imeli ambicije in željo po raznih dogodkih ter druženju za mlade. Župan je vedno zelo veliko denarja namenjal raznim društvom, kot so: društvo kmečkih žena, kurentom, vojnim veteranom (podžupan je bil predsednik kurentov - njim bi naj bil tudi dodeljen prostor v obnovljenem Kulturnem domu - sedaj ne vem, če je ali ne),...seveda pa tudi KMN Tomažu (kar se mi zdi, da je daleč najuspešnejše društvo pri Tomažu - rezultati povedo vse, saj so lansko leto bili v selekciji U18 državni podprvaki). Pred leti je zaživelo Športno društvo, ki prireja po par turnirjev na leto (odbojka, kartanje, šah, pikado, odbojka,...). Prej omenjeni prostor, bi seveda lahko bil dodeljen mladim, da bi se imeli kje družiti, saj v občini ni nobenega prostora za druženje. V samo sobo so hoteli postaviti kak pikado, TV,... Še veliko stvari je, ki bi lahko bile v občini drugačne. Pri nas mladim rečem, naj gredo iz občine, saj nimajo tu ničesar (ne prostora za druženje, ne posluha ˝vodstva občine˝, za kake spremembe, ni služb za mlade,...) - mladi nimajo prihodnosti v naši občini. Veliko stvari bi še lahko našteval, ki bi se lahko spremenile, ampak dokler bo vodstvo tako kot je, dvomim, da se bo! Upam pa, da med mladimi spet zaživi kako društvo, ki bi povezalo mlade iz celotne občine. za primer si poglejmo mlade iz Formina ali pa iz Juršinec, kjer se preko mladih, na katerih svet stoji,dogaja veliko več, kot pri nas.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.

Več v Kultura in izobraževanje