Sveti Tomaž, vrata Prlekije

Video reportaža v sklopu projekta »Prleška mladina« iz občine Sv. Tomaž

Prlekija-on.net, petek, 26. september 2014 ob 16:511
Sv. Tomaž

Sv. Tomaž

Občina Sveti Tomaž, ena manjših slovenskih občin, nastala je leta 2006, šteje nekaj več kot 2.100 prebivalcev. Sedemnajst manjših zaselkov tvori občino, v kateri delujejo številna dejavna društva. Ponašajo se lahko tudi z zimskim turizmom, saj ob ugodnih razmerah gostijo številne mlade in starejše smučarje, na enem izmed redkih bližnjih smučišč, poimenovanem Globoki klanec. Skozi občino poteka tudi ormoška planinska pot, popotniki pa radi obiščejo še muzej Klet Brumen, preizkusijo ponudbo domače hrane in odličnih vin.

Delež mladih v občini predstavlja devetnajst odstotkov, ti se vključujejo v delo različnih društev, v pestrost družabnega življenja veliko prispeva tudi domača osnovna šola.



Mladi so danes mobilni, mednarodne izmenjave so jim na voljo v srednjih šolah in v času študija, na pot in raziskovanja novih držav se podajajo tudi samostojno, znanje jezikov jim odpira marsikatera vrata, tako na področju strokovnega izobraževanja kot pri zagotovitvi zaposlitve. V kolikor so pripravljeni nadgrajevati svoje znanje, potovati in širiti svojo socialno mrežo imajo danes veliko priložnosti, le izkoristiti jih je potrebno.

V reportaži iz Občine Sv. Tomaž vam predstavljamo mlado Matejo Munda, ki nam je predstavila svojo pot iskanja zaposlitve, začela je doma, pot pa jo je vodila v Bruselj. Danes je pravna svetovalka v Evropski komisiji, v enem izmed direktoratov evropske prestolnice.

Lea Majcen je svojo poklicno priložnost uspela najti doma. Dolgo časa je bila aktivna v družabnem življenju in domačih društvenih dejavnostih. Psihologinja, ki dobro razume domače okolje in ljudi, razmišljujoča in zelo navezana na lokalno okolje, ostaja doma, kjer se počuti najbolje.

Kako občina pomaga pri aktivnostih in organiziranju mladih, ali imajo ti v domačem okolju dovolj priložnosti, ki bi jim zagotovila varno prihodnost, nam je povedal župan Občine Sv. Tomaž, Mirko Cvetko. Vabljeni k ogledu.

LAS Prlekija


Več v Kultura in izobraževanje