V Križevcih pri Ljutomeru že 37 let deluje Društvo kmetic

Njihovo vodilo je ohranjanje prleške kulinarike

Jože Žerdin, sobota, 11. oktober 2014 ob 08:53
Pred 37 leti je bilo v Križevcih pri Ljutomeru ustanovljeno Društvo kmetic, v začetku kot Aktiv kmečkih žena. Združuje kmetice in gospodinje iz občin Križevci in Veržej. V teh uspešnih letih delovanja je društvo naredilo velik napredek in razvoj na ohranjanju prleške kulinarike in dopolnilne dejavnosti na kmetijah.

V letih delovanja so nepogrešljivi člen pri vseh večjih prireditvah v občini Križevci in občini Veržej, ko predstavljajo na stojnicah svoje kulinarične izdelke, ki jih članice društva z velikim veseljem pripravljajo doma. Že vrsto let so vključene v Zvezo kmetic Slovenije, pri čemer se tudi vključujejo v njene dejavnosti. Med bero dogodkov in uspehov velja omeniti, da je njihova članica Jerica Galunder sodelovala kot kandidatka na tekmovanju za kmetico leta, ki je bilo v Postojni. Predsednica društva Majda Markovič pa je pred petimi leti na Gorenjskem sodelovala na vseslovenskem izboru mlade kmetice leta.

V društvu pa dajejo velik poudarek na štirih sklopih delovanja to je kuhanje, uspehi, izobraževanja in sprostitev v društvu. Eden izmed skritih ciljev je bil, da si izmenjajo tiste drobne skrivnosti kuharskih mojstrovin in hkrati popestrijo tudi domači kmečki jedilnik s sodobnim načinom kuhanja. Zato so na kuharskih tečajih in podobnih kulinaričnih izobraževanjih nekaj let sodelovale in kuhale z mojstricami kuhanja, denimo s Cilko Sukič, Olgo Godina, Ido Mir, Marijo Horvat, Stankom Vorih in drugimi. Na tak način so si pridobile veliko znanja, katerega so potem vnovčile v domačo kuho, katero so potem še dvignile na višjo raven. Nekaj članic društva si je pridobilo poklicne kvalifikacije za peko kruha na tradicionalen način ter predelavo mesa na kmetiji.

Članice pa se vsako leto udeležujejo in se preizkušajo s svojimi izdelki na vseslovenski razstavi dobrot na Ptuju. Zelo rade pripravljajo bogato založene mize in razne pogostitve. Sodelujejo z obema občinama. Veliko njihovih kvasenic, krapcov in kruha iz domačih krušnih peči se je dalo okusiti na raznih sejmih, razstavah, pa tudi na konjskih dirkah v Ljutomeru. Sodelovale so tudi pri nastanku knjig dr. Stanka Renčlja o mlečnih, kruhovskih in mesnih izdelkih. Društvo je doslej za svoje bogato delo prejelo številna zlata, srebrna in bronasta priznanja na Dobrotah slovenskih kmetij na Ptuju. Ponosni so na svojo članico Elizabeto Kosi, ki je sodelovala vseh 19 let z rženim kruhom. Marica Petek in Elica Skuhala pa sta društvo polepšale z znakom kakovosti, prijeli sta trikrat zapored zlato priznanje.

Že nekaj let društvo sodeluje v natečaju »najlepša Rama stojnica«. Predvsem v Prlekiji pa se članice velikokrat udeležujejo raznih kulinaričnih tekmovanj, kot je denimo tekmovanje v kuhanju kisle žüpe (juhe). Na področju izobraževanja so se članice v velikem številu udeležile in obiskovale računalniški tečaj. Enkrat na leto društvo za članice organizira strokovno ekskurzijo, pri čemer je v programu vključeno in vsebuje seznanjanje z dopolnilnimi dejavnostmi na kmetijah, ogled kulturnih znamenitosti, obiske cvetličarskih razstav in podobno. Dobro so tudi obiskana razna predavanja, denimo o zdravi prehrani, zdravilna zelišča, nega obraza in telesa itd.

Ob pomoči in s sodelovanjem svetovalke za dom in družino Frančke Lebarič iz Kmetijsko gozdarskega zavoda za Pomurje, že vrsto let vsako leto od novembra do aprila pripravljajo delavnice na temo »Izdelovali so jih že moja mati«. Vsako leto pa tudi obeležijo 15. oktober - svetovni dan kmetic. Letos so sodelovale s Srednjo gostinsko šolo Radenci in Zavodom Marianum Veržej – Centrom domače in umetnostne obrti Veržej v projektu Prleški pogrinjek.

Njihove stojnice pa so velikokrat tudi dobro obiskane. Tako jih je nazadnje v vaškem jedru v Križevcih obiskala vinska kraljica Slovenije Špela Štokelj, se srečala z njimi in poklepetala o njihovem delu, uspehih in težavah. Prav gotovo, kot vinska kraljica, ki promovira slovenska, pa tudi prleška vina, zna povedati, da vino in dobra prleška kulinarika gresta skupaj.


Več v Kultura in izobraževanje