Praznik sv. Ambroža v Ljutomeru

V cerkvi sv. Janeza Krstnika je potekala sveta maša za čebelarje

Nuša Novak, torek, 9. december 2014 ob 13:59
Branko Bratinščak, predsednik Čebelarskega društva Ljutomer

Branko Bratinščak, predsednik Čebelarskega društva Ljutomer

V nedeljo, 7. decembra, na praznik sv. Ambroža in na drugo adventno nedeljo, je v ljutomerski cerkvi sv. Janeza Krstnika, potekala slovesna sveta maša za ljutomerske čebelarje. Sveto mašo je za vse žive in pokojne čebelarje Čebelarskega društva Ljutomer, daroval župnik in dekan Andrej Zrim, v somaševanju upokojenega duhovnika Martina Paniča.

V samem uvodu v sveto mašo, nas je prijazno pozdravil in nam poslal medene pozdrave, Branko Bratinščak, predsednik Čebelarskega društva Ljutomer. Nagovoril nas je tudi z lepimi mislimi o 93 let trajajoči prleški tradiciji Čebelarskega društva Ljutomer, ki je eno izmed najstarejših društev v Sloveniji. Zato je prav, da smo se na god sv. Ambroža, zavetnika čebelarjev, spomnili ustanoviteljev - že pokojnih čebelarjev in tudi čebelarjev, ki še vedno skrbijo za čebelji rod. Kajti čebelarstvo ni namreč samo med, je tudi turizem, zdravilstvo in zastavonoša osveščanja otrok pri čebelarskih krožkih o zdravi prehrani in neprecenljivi vlogi čebel pri opraševanju same narave.

Medene dobrote iz naše Prlekije, ki predstavljajo božji dar človeku, so bile v nedeljo tudi razstavljene pred oltarjem. Po končani sveti maši, pa smo v prostorih župnišča prav tako lahko tudi kupili in poizkusili te medene dobrote naših pridnih čebelarjev.

»Dobra beseda je kot med,
sladka za dušo in zdravilo za telo.

Besede so kot čebele, imajo med in želo


Več v Kultura in izobraževanje