Prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku na Razkrižju

Slavnostni govornik je bil odranski župnik Lojze Kozar mlajši

Jože Žerdin, nedelja, 8. februar 2015 ob 12:49
Proslava ob kulturnem prazniku na Razkrižju

Proslava ob kulturnem prazniku na Razkrižju

V Domu kulture na Razkrižje je v soboto, 7. februarja, potekala kulturna prireditev v počastitev slovenskega kulturnega praznika, našega največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Kulturno prireditev je pripravila občina Razkrižje, ob sodelovanju z Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer.

Uvodoma je nastopil domači dekliški pevski zbor Pole poje pod vodstvom Dušana Preloga in ob klavirski spremljavi Tadeje Mesarič. Zbrane je pozdravil razkriški župan Stanko Ivanušič. V svojem nagovoru je poudaril poseben pomen gojenja kulture v teh obmejnih krajih, izpostavil je predvsem srčno kulturo. Ob tej priložnosti je omenil pomembne ljudi, ki so povezani z občino in župnijo, ki so glas o Razkrižju ponesli širom po svetu.

Slavnostni govornik je bil Lojze Kozar mlajši, župnik iz Odrancev, ki je delil razmišljanje o kulturi z naslovom Pot v polnost življenja. Nadaljeval je s predstavitvijo življenja in kulturnega ustvarjanja pokojnega monsinjorja Lojzeta Kozarja, ki je dolga leta služboval v župniji Odranci, ki je bil dober in nezlomljiv človek in si ga za vzor lahko vzame vsakdo izmed nas.

V drugi del prireditve so nas popeljali dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer s šaljivo ljudsko pesmijo iz Razkrižja »Mužek ide na orale«. Sledil je recital gledališke skupine Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer z naslovom »Naj sonce poljubi dan (Kdo smo?)«. Poleg čudovitega izbora besedil slovenskih avtorjev profesorice Irene Štuhec, je bil viden profesionalni pristop do igre pod mentorstvom diplomirane igralke Dunje Zupanec.

Program je povezoval mag. Saša Pergar. Glavno sporočilo prireditve pa je bil opomin o pomenu življenjskih vrednot, ki so se v sodobnem času nekako izgubile. Kulturne prireditve se je udeležilo veliko število domačinov in gostov, med njimi so bili tudi domači razkriški župnik msgr. Franc Režonja, ravnatelj Gimnazije Franca MIklošiča Ljutomer Zvonko Kustec in ravnateljica OŠ Razkrižje Anica Šimonka.


Več v Kultura in izobraževanje