55. jubilejno kurentovanje tik pred vrhuncem

Pustno vzdušje na Ptuju potrjuje rek, da je najstarejše mesto v Sloveniji med svečnico in pepelnično sredo pustna prestolnica Evrope

Prlekija-on.net, sreda, 11. februar 2015 ob 17:22
Pustni nastopi na ptujski tržnici, foto: Črtomir Goznik

Pustni nastopi na ptujski tržnici, foto: Črtomir Goznik

Po otvoritveni, etnografski povorki preteklo soboto, ki je na Ptuj privabila približno 5.000 obiskovalcev, svoje obredje pa je prikazalo 1.700 etnografskih likov iz osmih držav, vsak večer pred Mestno hišo in na ptujski pustni tržnici približno 500 obiskovalcev spremlja prikaze etnografskih likov in uživa na etno pop rock festivalu. Prikazom etnografskih likov bodo do pokopa pusta, v torek 17.2. ob 17-ih, ob večerih sledili še koncerti glasbenikov: Weekend band, Infected, Tretja izmena, Štajerski fakini, Damir Kovačič, Ansambel Pok, Jazz Ladies in Elvis Iron Gringer -  Mateja Železnik. Ta petek in soboto bosta vse do 24. ure za dobro vzdušje skrbela DJ Popi in DJ Marc Mare.

Zdaj že tradicionalna likovna nagrada Ex-tempore, ki poteka v času pusta v najstarejšem slovenskem mestu, je v letih 2003 in 2004 ter nato 2011, 2012, 2013 in 2014 privabila na Ptuj že skoraj 600 likovnikov, ki so svoja platna žigosali po vsej Sloveniji, v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem. Ex-tempore organizira KUD Art Stays skupaj z Mestno občino Ptuj, Javnimi službami Ptuj in drugimi sponzorji. Tematika je ponovno karnevalsko obarvana. Ex-tempore se je letos pričel z odprtjem fotografske razstave Kulturna dediščina v očeh fotografov in novinarjev v galeriji Magistrat, kjer razstavljajo Anton Mlakar, Primož Hieng, Stojan Kerbler, Andrej Furlan, Žiga Koritnik, Branko Lenart in Boris Farič. Podelitev nagrad in odprtje razstav, ki bodo v galeriji Magistrat in razstavišču FO.VI2 v Mestnem gledališču Ptuj do 4. marca, bo v petek. 13. februarja, ob 14. uri pred Mestno hišo.

Novost letošnjega programa je ob lani uvedeni mestni pustni tržnici tudi dodatna, večerna povorka, ki je namenjena prav vsem maskiranja željnim. Ta se bo po starem mestnem jedru odvila v petek 13. februarja od 19. ure dalje in zaključila na ptujski pustni tržnici, kjer bodo najlepše in najzanimivejšim maskiranim razdeljene praktične nagrade. Letošnja tema so Zombiji, najlepši Zombi pa bo domov odnesel prenosni računalnik v vrednosti 1.100 evrov; 15 najzanimivejših Zombijev bodo razveselili s celodnevnimi vstopi v termalni park Term Ptuj, 5 najbolj srečnih Zombijev pa bo s Turistično agencijo Majolka potovalo v Gardaland.

Kurentovanje 2013 je obeležilo 140. obletnico prvega mestnega pustnega korza/povorke na Ptuju. Takrat so prvič tudi organizirali novo prireditev »Mestni pustni korzo«, ki na pustno soboto povede Prince karnevalov in urbane pustne maske po ulicah in trgih, z zaključkom pustni tržnici. »Pustni korzo« bo letos zasedel ulice in trge Ptuja v soboto ob 11. uri.

Mednarodni KarnevalFest na pustno nedeljo ostaja največji prikaz pustnih likov - njihovih obredij in karnevalskih mask s ptujskega območja, Slovenije in tujine. Letos se bo na Karnevalfestu v nedeljo ob 13-ih predstavilo okrog 2.600 mask v 78-ih skupinah (od tega 24 skupin kurentov ter 16 mednarodnih skupin iz 9 držav – Belgije, Bolgarije, Makedonije, Hrvaške, Srbije, Francije, Nemčije, Slovaške in Senegala). Da bo obiskovalcem povorke omogočen tesnejši stik z nastopajočimi, bodo letos prvič po povorki določeni etnografski liki ostali v mestu, pred lokali in na trgih ter s tem še bogatili dogajanje karnevalskega dne, pred Mestnim gledališčem Ptuj bo postavljena tudi foto-točka, kjer se bo moč fotografirati s kurenti.

V ponedeljek, 16. februarja bo na Ptuju ponovno potekalo Srečanje veselih maškar iz slovenskih in hrvaških vrtcev, v povorki ob 10. uri bo sodelovalo več kot 1.500 otrok.

Jubilejno 55. kurentovanje na Ptuju se bo zaključilo na pustni torek, ko že po tradiciji podjetja na ptujskem ter javni uslužbenci s svojim delom zaključijo ob 12. uri in se podajo na ulice in trge. Protokol s predajo oblasti in pokopom pusta sledi ob 17. uri na ptujski pustni tržnici, kjer bo za zabavo od 13. ure dalje skrbel ansambel Štajerci.


Več v Družabno