Dogajanje v »prednji hiši« ob kmečki peči

Nastop članic in članov KD Janko Divjak v DOSOR-ju

Filip Matko, ponedeljek, 16. marec 2015 ob 22:32
Nastop KD Janko Divjak v DOSOR-ju

Nastop KD Janko Divjak v DOSOR-ju

Na srečanju društev kmečkih žena in deklet z obeh bregov reke Mure so se leta 1997 v Hrastju Moti prvič predstavili plesalke in plesalci folklorne skupine, ki jih od tedaj po strokovni plati vodi Slavica Kovačič. Danes osem parov pleše v okviru folklorne sekcije Kulturno umetniškega društva Kapela, ki ga od ustanovitve leta 2001 vodi Slavko Puklavec, a društvo samo so tedaj poimenovali po domačinu, harmonikarju Janku Divjaku, ki je bil velik ljubitelj folklore.

Folkloristke in folkloristi tako že 18 let s plesnimi koraki prleških, prekmurskih in štajerskih plesov širijo ter obenem bogatijo in ohranjajo ljudsko kulturo v domačem okolju. Vsako leto se udeležijo območnega srečanja odraslih folklornih skupin, petkrat so se zaradi svoje kvalitete uvrstili tudi na medobmočno srečanje. V svoje plesne nastope »vtkejo« ljudske pesmi, šege in običaje (krst mošta, koline, miklavževanje in običaje okrog prihoda novega leta). Kulturo in navade domačih krajev so ponesli tudi izven slovenskih meja, kajti leta 2000 so v Franciji predstavili postavitev klopotca ter plese in pesmi Prlekije, lani pa so nastopili v nemškem Münchnu na Bavarskem ob 10-letnici delovanja tamkajšnjega Slovenskega kulturnega društva Lastovka.

Uspešno sodelujejo s številnimi društvi sosednjih občin: s Kulturnim društvom Kajer v Bučečovcih, s folklorno skupino iz Cerkvenjaka in Svetega Jurija ob Ščavnici, kot tudi s turističnima društvoma Puconci in Tišina. S svojimi nastopi so obogatili marsikatero prireditev v domači Občini Radenci (postavitev klopotca na Kapeli, Praznik jeseni, krst mošta pri Ribiškem domu v Hrastju Moti, ob 210-letnici šolstva na Kapeli, na prireditvah gasilcev, v DOSOR-ju...) in še kje.

S Prostovoljnim društvom Hrastje Mota od leta 2006 pripravijo letno dve povsem samostojni prireditvi: meseca decembra prireditev »Za kmečko pečjo«, meseca marca pa »Pozdrav pomladi«. Gre za dogodek, ko poleg plesa poskrbijo tudi za dramske vložke s komičnimi prizori. K sodelovanju povabijo tudi najmlajše iz vrtca Grozdek Kapela in Osnovne šole Kapela, da je tako poskrbljeno za vse generacije.

In nič drugače ni bilo v soboto, 14. marca popoldne, v večnamenskem prostoru DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, ko so članice in člani Kulturnega društva Janko Divjak Kapela predstavili dogajanje v »prednji hiši« ob kmečki peči. Predstavili so večer, kot so ga preživljali naši starši in stari starši nekoč, še posebej v zimskem času, ko je bilo toplo in prijetno ob kmečki peči. Na rek »Kak je negda lušno blo...« so se ob njihovem nastopu lahko spomnili stanovalke in stanovalci DOSOR-ja, ki so nastopajoče ob zaključku nagradili z gromkim aplavzom, po nastopu pa s harmonikarjem Robertom Majeričem zapeli vsi skupaj znano pesem Lojzeta Slaka: »V dolini tihi...«


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje