V Radencih so ugledni kuharji in ljubitelji divjačine kuhali divjačinski golaž

Najboljši divjačinski golaž je dišal iz »Japekove kuhinje«

Branko Košti, sreda, 29. april 2015 ob 08:22
Najboljši dvijačinski golaž je dišal iz »Japekove kuhinje«

Najboljši dvijačinski golaž je dišal iz »Japekove kuhinje«

Omamen vonj pražene čebule, mesa, začimb in drugih sestavin dobre hrane, je na praznični dan od ranega jutra vabil domačine in tudi turistične goste pred restavracijo Park v Radencih. Če za koga niso bile dovolj privlačne samo vonjave, jih je tja privabila glasba ansambla Zadnji moment iz Veržeja. V Radenskem parku se je namreč odvijalo že 4. tekmovanje v kuhanju divjačinskega golaža, katero so pripravili turistični delavci Zdravilišča Radenci.

Enajst ekip z obeh strani reke Mure je prišlo pokazat svoje kuharsko mojstrstvo. Nekatere so sestavljali profesionalni kuharji elitnih pomurskih restavracij, zraven so bili šele bodoči kuharji iz Srednje šole za gostinstvo in turizem, kar nekaj je bilo tudi ljubiteljskih kuharjev. Organizator jim je zagotovil osnovne sestavine, za finese so morali poskrbeti sami.

Kljub precej pisani paleti, kar se tiče izobrazbene ravni kuharjev, strokovna komisija v sestavi Danilo Kozar, vodja kuhinje v hotelu Termal in bazenskega kompleksa Terme 3000, učitelj kuhanja na SŠGT Radenci Dušan Zelko in Bernard Omar, vodja kuhinje v Zdravilišču Radenci, še zdaleč ni imela lahkega dela, saj je morala izbirati med res vrhunskimi izdelki. Med samimi odličnimi, je bil po mnenju komisije najboljši divjačinski golaž iz »Japekove kuhinje«, tako se je imenovala ekipa iz Lipovcev (Stanko Vrbnjak, Dušan Maučec in Darjan Slavic), drugo mesto si je "prikuhala" ekipa Gostilne in picerije Šadl iz Križevec pri Ljutomeru (Manfred Vreča in Nenad Vekič), tretje mesto pa je pripadlo gostiteljem, kuharju iz Zdravilišča Radenci Denisu Benko. Vse ostale ekipe (Dosor Radenci, SŠGT Radenci, Terme 3000 Moravske Toplice, Terme Banovci, Gazdeci, Vina Škrget, Muki, Iveka), so se uvrstile na četrto mesto.

Za prihajajoče praznike ljubiteljem kuhanja še recept, po katerem je divjačinski golaž v Radencih kuhala ekipa Terme Banovci:
Sestavine: 3 kg divjačine, 2 kg čebule, 4 stroke česna, večji korenček, 200 g zelene, 300 g paradižnika, 2 dcl olja, 3 žlice moke, 5 dcl rdečega vina, 1 žlica brusničnega jama, voda za zalivanje, lovor, rožmarin, brinove jagode, timijan, mleta rdeča paprika, sol, poper, sesekljan peteršilj. Po želji – ostri feferoni.
Priprava: Najprej sesekljamo čebulo, ter jo prepražimo. Dodamo na kocke narezano meso in zelenjavo. Vse skupaj začinimo in prepražimo. Nato dodamo še sesekljan česen in rdečo papriko. Sestavine zalijemo z vodo in kuhamo do mehkega. Med tem ko se kuha, dodamo še sesekljan olupljen paradižnik. Približno 10 minut pred koncem kuhanja zalijemo še z rdečim vinom in dodamo brusnice ter vse skupaj zgostimo z moko. Pred serviranjem potresemo s sekljanim peteršiljem. Zraven lahko ponudimo kruhove cmoke s suhimi slivami ali pečeno polento. In dober tek!


Več v Družabno