Naši skrivnostni sosedje

Jasmina Kotnik bo organizirala kar tri pomembne dogodke v zvezi z netopirji

Prlekija-on.net, sobota, 2. maj 2015 ob 23:57
Usnjebradi uhati netopirji na cerkvenem podstrešju, foto: Jasmina Kotnik

Usnjebradi uhati netopirji na cerkvenem podstrešju, foto: Jasmina Kotnik

Jasmina Kotnik, dipl. biologinja (UN) iz Cvena se je dodobra posvetila raziskati življenje naših skrivnostnih sosedov-netopirjev. Življenje netopirjev so zavita v tančico skrivnosti. Šele ko pade mrak, zaključijo s svojim dnevnim počitkom in se odpravijo na lov za slastnimi žuželkami!

So izjemne živali, saj so edini sesalci na svetu, ki lahko letijo. Pokriti so z dlako in primorani vzdrževati stalno telesno temperaturo. In vsekakor živijo bližje nas kot si lahko zamislimo!

Netopirji si ne delajo gnezd, pač pa izberejo mirne in temne kotičke. To niso le jame, temveč tudi podstrešja stavb, razpoke v stenah, ozki prostori za opaži in tudi drevesna dupla v našem sadovnjaku, mestnem parku ali gozdu.

V Sloveniji poznamo 28 vrst netopirjev in prav vse vrste so ogrožene in zavarovane. Ne bodo se vam zapletli v lase, saj so razvili eholokacijo, kakršno poznamo tudi pri delfinih in kitih. Sistem podoben radarju jim omogoča, da zaznajo tudi tako tanko oviro kot je naš las. Zato lahko netopirje ob mraku brez skrbi opazujemo, kako lovijo žuželke, kot so komarji, hrošči in nočni metulji, v bližini žive meje, mestnem parku ali nad vodno gladino.

Jasmina Kotnik bo tako v sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico v Murski Soboti in Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev organizirala kar tri pomembne dogodke v zvezi z netopirji in vas seveda tudi vabi, da si jih ogledate saj je omogočen brezplačen vstop. Odženimo predsodke! Sprejmimo te ogrožene in zavarovane živali za svoje zanimive sosede!

Vabljeni na fotografsko razstavo ter na dve predavanji. V Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti jih bo priredila in izvedla biologinja iz Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev, Jasmina Kotnik iz Cvena.
V ta namen ste vabljeni na tri dogodke:
  • od 4. do 22. maja 2015 bo v dvorani PIŠK razstava Netopirji, skrivnostni sosedje!
  • 4. maja 2015 ob 17.30 bo v dvorani PIŠK predavanje Netopirji, skrivnostni sosedje!
  • 19. maja 2015 ob 17.30 uri bo v dvorani PIŠK predavanje Vpliv svetlobnega onesnaževanja na živali in zdravje človeka.

Želimo si, da se omenjeni aktivnosti kdaj v prihodnosti ponovijo tudi na desnem bregu reke Mure za kar že potekajo pogovori z Mladinskim centrom Prlekije.

Foto: Jasmina Kotnik
Tekst: Nina Stegmüller


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje