Eno leto delovanja bivalne enote v Stročji vasi

Enota je namenjena predvsem bivanju starejših z demenco

Prlekija-on.net, ponedeljek, 4. maj 2015 ob 10:28
Bivalna enota Stročja vas

Bivalna enota Stročja vas

Minilo je že leto dni od odprtja bivalne enote Stročja vas, ki je namenjena predvsem bivanju starejših z demenco. Bivalna enota sprejema 24 stanovalcev, ki so razdeljeni v dve gospodinjski skupini po 12 stanovalcev. V vsaki skupini imamo 8 enoposteljnih in 2 dvoposteljni sobi. Vsaka soba ima svojo kopalnico z wc-jem in izhod na teraso.

Središče celodnevnega dogajanja je kuhinja z jedilnico in dnevni prostor obenem pa se imajo stanovalci možnost umakniti v sobo, na teraso ali pa se sprehoditi okrog bivalne enote. Zelo radi posedijo tudi zunaj in opazujejo naravo.

Tekom celega dne jih poskušamo vključiti v gospodinjske aktivnosti (lupljenje sadja, zelenjave, priprava lažjih obrokov, pometanje, brisanje prahu, zlaganje perila). Zelo radi se družijo ob dobri kavici, petju, gledanju tv,  molitvi in klepetu. Enkrat na teden pa imamo tudi pevsko in plesno skupino, v kateri se sprostijo in zabavajo,  ob tem pa se prebudijo marsikateri mladostniški spomini.

Pozitivna stran bivalne enote je stalnost timov, saj zaposlene stanovalci dobro poznajo in nam zaupajo. S stanovalci se trudimo vzpostaviti okolje, katero je čim bolj podobno življenju doma, zato jih vključujemo v tiste aktivnosti, katere so zmožni opravljati in imajo za to tudi željo. Držimo se mota, da delamo skupaj z njimi in ne za njih.

Velik poudarek pa dajemo tudi vključevanju svojcev, saj se zavedamo, da so prav oni najbolj pomembni za naše stanovalce, zato jih lahko obiščejo ali pokličejo ob katerem koli času.

Čez celo leto smo imeli kar nekaj prireditev. Zelo dobro smo sodelovali s sosednjim vrtcem, kateri so nam in našim stanovalcem popestrili urice. Imeli smo nastope raznih skupin (lutkovna predstava, pevci, tamburaši, folklora,…). Čez celo leto pa so se tudi odvijali pikniki (koruzni, kostanjev, peka palačink, langašev). Enkrat na mesec pa je za stanovalce organizirana sveta maša ob večjih praznikih pa tudi spoved. Sedaj v mesecu maju, pa imamo tudi vsak dan šmarnice, katere skoraj vsi stanovalci redno obiskujejo. Pridno pa tudi skrbimo za okolico in vrtiček.

Kadar stanovalec praznuje rojstni dan, se zberemo vsi skupaj, mu čestitamo, zapojemo in seveda skupaj z njim tudi kaj sladkega pojemo.

V tabeli pa si poglejte kakšni so rezultati evalvacije začetnega obdobja delovanja bivalne enote.
Bivalna enota Stročja vas

Zapisali:
Nina Matko
Andreja Makovec


Več v Kultura in izobraževanje