»Lepo je biti učenec OŠ Razkrižje«

130-letnica šolstva na Razkrižju in 35 let selitve v novo šolsko zgradbo

Prlekija-on.net, torek, 26. maj 2015 ob 11:36
130-letnica šolstva na Razkrižju

130-letnica šolstva na Razkrižju

V petek, 22. 5. 2015, smo v Domu kulture Razkrižje obeležili častitljiv jubilej: 130-letnica šolstva na Razkrižju in 35 let selitve v novo šolsko zgradbo.

Po uvodnem nagovoru ravnateljice Anice Šimonka, je slavnostni govornik Vlado Žabot, pisatelj in nekdanji učenec OŠ Razkrižje, poudaril pomen obstoja šolstva na tem koščku slovenske zemlje, ki »je preživela« kar nekaj držav, političnih sistemov in takšnih in drugačnih družbenih pritiskov. Nagovorila nas je tudi Irena Kumer, predstojnica OE MS Zavoda Republike Slovenije za šolstvo. Spomine na 1. šolski dan pred davnimi leti je v govoru obujal Stanko Ivanušič, župan Občine Razkrižje.

Besede govorcev so se prepletale s pesmijo, plesom, glasbo in dramskimi prizorčki razkriških učencev v narečju in knjižnem jeziku. V bogatem in pestrem kulturnem programu »smo se sprehodili« skozi preteklost v sedanjost.

Francek in Micika sta nekoč davno na paši izgubila tablico in se odločila, da jutri ne gresta v šolo. Joškec se je preselil iz Razkrižja v mesto in ugotavljal, da ga sošolci ne razumejo. Prvošolci so obudili razkriški običaj ftičekovo gostuvaje.

Ubrano petje OPZ in MPZ so dopolnjevale glasbene točke učencev Glasbene šole Ljutomer. Zapeli in zaplesali so nam tudi vrteški otroci.

Otroška folklorna skupina se je predstavila z odrsko postavitvijo »Tak bi hodili v šolo, če nas ne bi vozo kombi«. Kako se učijo in kaj počnejo učenci na različnih področjih danes – v času interneta in e-učbenikov – so v dramskem prizorčku predstavili učenci dramskega krožka.

Ob tej priložnosti je bila izdana posebna številka šolskega glasila Izvirček, ki ga sestavljajo likovni in literarni izdelki sedanjih učencev in nekdanjih učencev, spomini nekdanjih in sedanjih učiteljev in učencev ter utrinki s prejšnjih jubilejnih proslav.

Zapisala: Renata Vlaović


Več v Kultura in izobraževanje