Z malega Triglava v Andovcih na veliki Triglav v Sloveniji

Osemnajst porabskih Slovencev peš iz Porabja na Triglav

Branko Košti, petek, 19. junij 2015 ob 08:56
Porabci na Triglav

Porabci na Triglav

V najmanjši porabski vasi Andovci, ob Hiši rokodelstva in Porabski domačiji, stoji mali Triglav – spomenik, sestavljen iz skale, katero je Andovcem daroval Triglavski narodni park. V podstavku Malega Triglava je vgrajenih sedem kamnov iz vseh sedmih slovenskih vasi Porabja, ter tudi iz treh mest (Budimpešta, Sombotel, Monošter - Mosonmagyaróvár).

Za spomenik skrbi Porabsko kulturno in turistično društvo Andovci, ki je tudi letos pripravilo pohod na najvišji slovenski vrh. Osemnajst članov društva se je podalo na pot v ponedeljek, 15. junija ob 4.00 uri zjutraj v Andovcih. Pot, na kateri si ogledujejo znamenitosti in zanimivosti ter tudi spoznavajo slovensko zgodovino, jih je vodila najprej do Gornjega Senika, kjer so jih na nekdanjem mejnem prehodu Martinje pričakali člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze slovenskih častnikov, ki so veliko pomagali pri pripravah (določitev primerne pohodne trase, priprava zemljevida itd.) in tudi pri sami izvedbi (spremstvo, ogled spominskih obeležij osamosvojitvene vojne, spremstvo na Triglav s strani gornikov ZSČ, itd.) pohoda. Pohodnike namreč podpira tudi 72. brigada Slovenske vojske. Prvi dan so pohodniki, ki so mimogrede prehodili dobrih 60 km, od Martinja šli na Grad na Goričkem, potem čez Cankovo  in sosednjo Avstrijo do Gornje Radgone.

Tam so jih na mostu sprejeli predstavniki Zveze veteranov vojne za Slovenijo ter Zveze slovenskih častnikov. Potem ko so jim razkazali "spodnji gris", so na spominskem obeležju "Nikoli več" pri cerkvi in nekdanji policijski postaji, položili cvetje. Sledilo je skupno kosilo v radgonskem gasilskem domu in nato odhod v Turistično rekreacijski center Zgornje Konjišče, kjer je goste iz Porabja sprejel tudi apaški župan Franc Pižmoht. Prvi dan potepa so se Porabci od Apaške doline sprehodili še ob reki Muri, mimo Trat do Sladkega Vrha, kjer so v šoli prespali. Druga etapa pohoda je potekala od Sladkega Vrha, mimo Jakobskega Dola in Pernice, do Malečnika in nato do Maribora, kjer so opravili več ogledov in tudi prenočili. Tretja etapa je bila daljša, od Maribora čez Osankarico, do Slovenskih Konjic in na koncu mimo Stranic do Celja, kjer bo spet prenočevanje. Četrta etapa vodi od Celja, mimo Vranskega, do Kamnika in Brda ter nato do Kranja, kjer bo tudi prenočevanje. Zadnja (5.) etapa je v celoti "Gorenjska", saj pohodniki gredo iz Kranja mimo Lancovega do Bleda in nato do Rudnega polja... Pohodniki načrtujejo prihod na Pokljuko v dobrih petih dneh, in sicer v petek, 19. junija v večernih urah. Na Triglav se bodo podali naslednji dan, 20. junija v jutranjih urah, na Pokljuko se bodo vrnili 21. junija. Isti dan načrtujejo vrnitev v Andovce v Porabju.


Več v Zanimivosti