Ni mi vseeno!

Svetovni dan otroka!

suzana33, petek, 20. november 2009 ob 07:28
Ni mi vseeno!

Mineva 20. let od sprejetja konvencije o otrokovih pravicah. Poleg univerzalnega spoštovanja otrokovih pravic so vladne institucije izpostavile pravice posebej ranljivih otrok, otrok s posebnimi potrebami in otrok, ki jih ogroža revščina.

20. novembra leta 1989 je bila sprejeta konvencija Združenih narodov o otrokovih pravicah, ki je postala prva pravno zavezujoča mednarodna konvencija za uresničevanje pravic v korist vseh otrok. Konvencija predstavlja enega največjih zgodovinskih mejnikov v prizadevanjih, da bi ustvarili svet po meri otrok. Ratificirale so jo skoraj vse države sveta, Slovenija leta 1991.

Svetovni dan otroka, ki ga obeležujemo 20. novembra, je letos posebej zaznamovan z vprašanjem napredka pri uresničevanju otrokovih pravic od sprejetja konvencije o otrokovih pravicah pred 20. leti. Na uveljavljanje otrokovih pravic ter njihovo posebno zaščito tako že ves teden opozarjajo številne vladne in nevladne organizacije v Sloveniji.

Svetovni dan otroka in jubilejno, 20. obletnico sprejetja konvencije Združenih narodov o otrokovih pravicah, te dni v Sloveniji zaznamujejo številne okrogle mize, posveti, konference in tudi zabavni dogodki. Državni organi in nevladne organizacije so spomnili na že dosežen napredek pri uveljavljanju zaščite otrok pri nas ter opozorili na tisto, kar je na tem področju še treba storiti.

Vladne institucije so izpostavile zlasti lani sprejet zakon o preprečevanju nasilja v družini ter na nov družinski zakonik, ki je v pripravi. Ta namreč med drugim prepoveduje tudi telesno kaznovanje otrok. Poleg univerzalnega spoštovanja otrokovih pravic so izpostavili pravice posebej ranljivih otrok, otrok s posebnimi potrebami in otrok, ki jih ogroža revščina.

Danes bo na novinarski konferenci na pomen konvencije o otrokovih pravicah opozorila tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik. Unicef Slovenija pa ob obletnici konvencije o otrokovih pravicah v Ljubljani pripravlja zabavni dogodek Ni mi vseeno, v sklopu katerega bodo predstavili tudi nagrajence Unicefovega multimedijskega natečaja za mlade.

Ta je potekal v okviru triletnega mednarodnega projekta Globalna ekonomija - globalna solidarnost: promocija Razvojnih ciljev tisočletja. Pridobili so 32 multimedijskih izdelkov mladih iz vse Slovenije, najboljši bodo na današnji zaključni prireditvi tudi nagrajeni.

POMAGAJMO OTROKOM!



Blog je mnenje avtorja in ne izraža stališča uredništva.


Več v Blog

Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

petek, 4. avgust 2023 ob 09:25
Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

nedelja, 30. julij 2023 ob 10:42