Na Stari Gori so že enaindvajsetič poželi zlato klasje

Tradicionalna prireditev je bila tudi letos dobro obiskana

Branko Košti, ponedeljek, 13. julij 2015 ob 15:26
21. Žetev zlatega klasa

21. Žetev zlatega klasa

PGD Stara Gora, Društvo podeželskih žena Sv. Jurij ob Ščavnici in Kmetijsko svetovalna služba Gornja Radgona, so ob pokroviteljstvu Občine Sv. Jurij ob Ščavnici, v nedeljo, 12. julija, pripravili že enaindvajseto Žetev zlatega klasa.

Tradicionalna prireditev, na kateri prikazujejo značilnosti, običaje in opravila prleške pokrajine v preteklosti, kljub dolgoletni tradiciji, pritegne veliko obiskovalcev, še posebej ob lepem vremenu. Letos je bilo vreme naklonjeno prireditvi, saj je žetev na njivi ob znamenitem mlinu na veter in s pogledom na zvonik cerkve Sv. Duha, potekala v pravi poletni pripeke, času žetve primerno.

Seveda se je vse skupaj pričelo v hladni senci starih lip, kjer je za vzdušje skrbela Jürjovška godba. Žanjci, žanjice in obiskovalci, so se na njivo odpravili v povorki, na čelu z godbeniki ter gospodinjo Emo Lančič in gospodarjem Antonom Klemenčičem.

Prve so svoje znanje žetve s srpi pokazale žanjice iz Društva gospodinj Juršinci, Društva podeželskih žena Gornja Radgona in DPŽ Sv. Jurij. Za njimi so stopile na sceno tričlanske ekipe, katere so sestavljali kosec in dve pobiralki. Opravljeno delo tekmovalk in tekmovalcev je ocenjevala petčlanska sodniška komisija pod vodstvom Alojza Štuheca ml. Poleg hitrosti pri delu, so sodniki ocenjevali tudi kvaliteto opravljenega dela in sicer, kako čisto požeta je bila parcela ter izgled in trdnost vezanja snopov. Ob koncu so veščino košnje z ročno koso pokazali še župan in podžupan Občine Sv. Jurij Miroslav Petrovič in Ivan Fras, župan Občine Lovrenc na Pohorju Joško Manfreda in poslanec DZ RS Franc Breznik.

Da je bil prikaz žetve na stari način celovit, so sodelujoči zložili snopje v »križe«, na njivi pa je že čakala mlatilnica, katero je poganjala stara parna »lokomobila«, izdelana daljnega leta 1886, katere lastnik je znani ljubitelj stare tehnike, domačin iz Stare Gore Franc Belšak.

Čeprav prireditev prvenstveno ni tekmovalnega značaja, so sodniki svoje delo opravili dosledno in strokovno  ocenili, da je bila med devetimi žanjicami najboljša Zdenka Klobasa (DPŽ G. Radgona), pred Marto Klemenčič in Jožico Žajdela (DPŽ Sv. Jurij). Ekipno so se najbolje odrezale domače žanjice (Marta Klemenčič, Jožica Žajdela, Anica Tancoš), pred žanjicami iz G. Radgone (Marija Tanacek, Zdenka Klobasa in Simona Jančar), tretje mesto pa je pripadlo žanjicam Društva gospodinj Juršinci (Marija Filipič, Katica Petrovič in Ana Zelenko).

Med šestimi ekipami koscev, je prvo mesto pripadlo domačinom – ekipi DPŽ Sveti Jurij s koscem Edijem  Leskovarjem, druga je bila ekipa Drakovcev s koscem Ludvikom Budja, tretje mesto pa je dosegla ekipa Društva gospodinj Juršinci s koscem Albertom Horvatom.

Prireditvi je sledila veselica z ansamblom Poet, ob hladni pijači pa niso manjkale kulinarične dobrote kmečkih deklet in žena.


Več v Zanimivosti