Razgledni stolp Vinarium Lendava ena največjih jeklenih gradbenih konstrukcij podjetja SGP Pomgrad

SGP Pomgrad zgradil razgledni stolp Vinarium: »Trajnostno grajena atrakcija za zagon turizma in gospodarstvo Pomurja«

Prlekija-on.net, četrtek, 3. september 2015 ob 20:16
Razgledni stolp Vinarium Lendava

Razgledni stolp Vinarium Lendava

V sredo, je v Lendavskih  goricah, v okviru Festivala Vinarium, potekala uradna otvoritev atraktivnega razglednega stolpa Vinarium. Stolp, ki bo dodatno oplemenitil turistično ponudbo Pomurja meri v višini 53.5 metra. Do vrha vodi 240 montažnih stopnic. Zgrajen je po trajnostnih merilih z najmanjšimi možnimi vplivi na okolje. Projekt so v celoti pripravila slovenska podjetja, projektiran je bil v arhitekturnem biroju Vires, zgradilo pa ga je gradbeno podjetje SGP Pomgrad v konzorciju z Nafta Strojna. Vrednost celotnega projekta gradnje stolpa znaša 1,7 milijona evrov,  sofinanciran pa je bil tudi iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Razgledni stolp je najnovejša turistična atrakcija, s katero se lahko pohvalijo v Lendavskih goricah in Pomurju. Gre za unikaten arhitekturni in gradbeni dosežek pripravljen in zgrajen v celoti z domačim znanjem. »Ponosni smo na dejstvo, da smo bili v SGP Pomgrad izbrani za vodilnega partnerja pri gradnji tega stolpa. Skupaj s podjetjem Nafta Strojna smo uspeli stolp zgraditi kljub nekaterim vetrovnim vremenskim neugodnostim med samo gradnjo. Pri tem ne gre spregledati dejstva, da je Oskar Virag, iz arhitekturnega biroja Vires, pripravil dobro projektno dokumentacijo, tako da se med samo gradnjo nismo soočili z nobenimi večjimi težavami. To je ena od večjih jeklenih konstrukcij, ki jo je SGP Pomgrad izvajal doslej,« je ob svečanem odprtju stolpa izpostavil predsednik uprave družbe SGP Pomgrad Igor Banič.

Več o stolpu:
Slovesna otvoritev stolpa Vinarium Lendava
Investicija in gradnja stolpa
Razgledni stolp generator nadaljnjega razvoja turizma
Z novo turistično atrakcijo si v Lendavskih goricah in Pomurju ne obetajo samo 30-40 tisoč turistov letno, temveč tudi zagon lokalnega gospodarstva, predvsem na področju kulinarike in vin. Po tem je regija tudi že poznana. »Razgledni stolp sestavljajo štirje deli: obodna nosilna kovinska konstrukcija stebrov, ki objema krožno konično zasnovan pritlični del objekta, ki se konča z ravno streho. Na vrhu stolpa je zastekljen razgledni prostor in nad njim odprta razgledna ploščad na višini 42 metrov. Ta je s pritličjem povezan s šesterokotnim jeklenim dvigalnim jaškom po obodu zastekljenim s toniranim steklom, okoli katerega se spiralno pnejo odprte kovinske stopnice. Najvišji del stolpa predstavlja signalna antena na višini 53.5 metra,« je še povedal Banič.

S tem projektom se Lendavske gorice in Pomurje vključujejo v širšo turistično iniciativo Pomurja in čezmejnega prostora (Avstrija, Hrvaška, Madžarska). S svojo geografsko pozicijo stolp simbolizira tudi prijateljstvo vseh štirih držav na tem območju in po mnenju mnogih, temu stičišču daje enovito zgodbo in dobre temelje za nadaljnje povezovanje in razvoj regije.