Avstrija na meji s Slovenijo postavila žico, prebežnikom pa namerava tudi omejiti pravico do azila

Tako so se odločili, saj naj bi tam številni prebežniki poskušali v državo vstopiti prek avtoceste

Prlekija-on.net, torek, 3. november 2015 ob 20:48
Bodeča žica

Bodeča žica

Avstrija je na meji med Slovenijo v Špilju (avstrijska stran v Šentilju) postavila bodečo žico, ki stoji ob robu avtoceste. Tako so se odločili, saj naj bi tam številni prebežniki poskušali v državo vstopiti prek avtoceste.

Avstrijska vladna koalicija socialnih demokratov in konservativcev je medtem predstavila tudi predlog zakona, ki bi veljavnost mednarodne pravice do azila omejil na tri leta, po tem času pa bi pri posamezniku znova ocenili stanje za morebitno podaljšanje azila ali pa vrnitev v državo izvora. Amandma k zakonu o azilu predvideva tudi spremembe pri združitvi družin, pri čemer bi določili minimalno mejo dohodka in stanovanjskih razmer, ki jih morajo begunci izpolnjevati.

V Avstrijo iz Gornje Radgone sprejetih 1.176 prebežnikov
1.176 prebežnikov, ki je v torek, 3. novembra, v treh skupinah zapustilo nastanitveni center v Gornji Radgoni je bilo okrog 17.00 ure sprejeto v Republiko Avstrijo.

V postopku evidentiranja v sprejemnem centru v Petišovcih in Dolgi vasi je 553 migrantov. Po končanih postopkih bodo tujci prepeljani v nastanitveni center v Gornjo Radgono.

Danes okrog 20. ure je na Mednarodni mejni prehod v Petišovce s 3 avtobusi prispelo okrog 150 migrantov, katerih prihod je bil najavljen danes med 14. in 15. uro.

S strani hrvaških varnostnih organov je policija bila tudi obveščena, da bo danes okrog 22. ure iz Republike Hrvaške na Mednarodni mejni prehod v Petišovce z 10 avtobusi prispelo okrog 550 prebežnikov. Postopek evidentiranja teh tujcev bo potekal v sprejemnem centru v Petišovcih in v Dolgi vasi.

Avstrijski varnostni organi pa so ob 13.30 na bivšem starem mejnem prehodu Šentilj v svojo državo sprejeli 1.000 prebežnikov, ob 15.00 dodatnih 948 in ob 17.45 še 558 prebežnikov. Danes so tako tam skupno sprejeli 4.306 prebežnikov.

Ob 15.25 je v nastanitveni center Šentilj prispelo 15 avtobusov iz Vrhnike, s katerimi so pripeljali 852 prebežnikov, ob 17.05 pa še 8 avtobusov iz Novega mesta z 435 prebežniki. Ob 16.35 je v nastanitveni center Šentilj vlak iz Jesenic pripeljal 435 prebežnikov.

Ob 13.00 so na Mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje od hrvaških varnostnih organov sprejeli 273 prebežnikov, ki so jih tja pripeljali s 5 avtobusi. V sprejemnem  centru  Gruškovje so jih registrirali, nakar so jih z avtobusi premestili v nastanitveni center Šentilj.

Trenutno je v nastanitvenem centru v Šentilju nastanjenih 1.267 oseb.

V nastanitvenem centru Šentilj nocoj pričakujejo še en vlak iz Dobove, hrvaški varnostni organi pa so najavili, da bodo na Mednarodni mejni prehod Gruškovje pripeljali še 7 avtobusov s prebežniki. Vse bodo registrirali v sprejemnem centru Gruškovje.

Sprejemni center v Središču ob Dravi je prazen.


Več v Slovenija