Ambroževa maša pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Mašo je daroval duhovni pomočnik Mirko Rakovnik

Branko Košti, ponedeljek, 7. december 2015 ob 20:39
Ambroževa maša pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Ambroževa maša pri Sv. Juriju ob Ščavnici

V nedeljo, 6. decembra, je v Svetem Juriju ob Ščavnici potekala Ambroževa maša, katero že vrsto let, v sodelovanju z župnijo, organizirajo čebelarji Čebelarskega društva Sv. Jurij. Maše se je udeležilo veliko čebelarjev, njihovih družinskih članov, prišli so tudi nekateri čebelarji iz okoliških društev.

Ambroževo mašo je na oltarju, lično okrašenem s čebeljimi pridelki in čebelarskimi pripomočki, daroval duhovni pomočnik v župniji Sv. Jurij Mirko Rakovnik, kateri je v pridigi predvsem poudarjal vlogo in pomen čebel in čebelarjev skozi zgodovino, še posebej pa v sedanjem času, ko intenzivna kmetijska proizvodnja ogroža obstanek, nezavedajoč se, da je s tem ogrožen tudi obstanek človeštva. Za darovano mašo se je g. Rakovniku s skromnim čebelarskim darilom zahvalil predsednik ČD Sv. Jurij Branko Gerlica.

Po maši so jürjovški čebelarji in čebelarke, pred cerkvijo bogato pogostili udeležence s pecivom, večinoma medenim, ter toplimi napitki, katerih okus je bil večinoma tudi izboljšan s pridelki pridnih čebel in čebelarjev.

In še ena od številnih legend o sv. Ambrožu, škofu in zaščitniku čebelarje, kateri je živel od leta 340 do 397: Legenda pripoveduje, da se je Ambrožu še kot dojenčku, spečemo v zibelki na domačem dvorišču, na glavo usedel roj čebel. Pestunja, ki ga je varovala je začela klicati na pomoč, Ambrožev oče - izkušen čebelar, pa je ukazal naj pustijo otroka na miru in tako so je roj čebel čez čas dvignil, ne da bi otroka pičila ena sama čebela.


Več v Kultura in izobraževanje