Da se resnica ne pozabi

Kaj se je dogajalo v Prlekiji pred 71. leti: 2. aprila 1945?

Prlekija-on.net, nedelja, 17. april 2016 ob 17:51
Ob spominskem obeležju na Moti

Ob spominskem obeležju na Moti

»Četrto streljanje talcev v Prlekiji (prvo: 25. aprila 1944 pri Ribičevem mlinu v Cezanjevcih, drugo: 27. januarja 1945 v Ivanjkovcih pred Sigmundovo hišo, tretje: 8. marca 1945 v Bučkovcih, peto-zadnje: 3. aprila 1945 v Sv. Juriju ob Ščavnici) je bilo izvršeno 2. aprila 1945, torej malo pred koncem vojne.

Fronta se je naglo približevala Muri. Pred umikom so Nemci morali izprazniti zapore v Ljutomeru, ki so jih napolnili Kozaki ob številnih aretacijah prleških aktivistov in simpatizerjev OF. Ljutomerski zapori so bili polni domačinov. Celjski gestapo je že januarja 1945 poslal v Ljutomer Franca Wiegeleja z nalogo, da očisti ljutomerske zapore. Dne 2. aprila 1945 zjutraj je gestapovec Konrad Hvalec iz celic ljutomerskih zaporov odbral 20 žrtev ter jih pod močno stražo odpeljal proti Muri k Smodiševem mlinu na Moto. Med talci so bili v glavnem domačini. Vsa skupina je bila zvezana z eno samo dolgo verigo. Tik ob Muri so Kozaki talce ustrelili. Ko so prvi omahnili v Muro, so potegnili za seboj še žive. Tako je v valovih Mure našlo smrt vseh dvajset talcev. Tukaj so bili ustreljeni: Marija Zorger, delavka, Maks Krempl, trgovski pomočnik, Marija Rizman, delavka, Novak ?, delavec, Franc Senger, delavec, Danijela Klemenčič, natakarica, Alojz Korošec, viničar, Marija Šnajder, delavka, Frančiška Šnajder, kmečka hči, Franc Domajnko, delavec, Štefan Luskovič, delavec, Moris Gliford, ameriški padalec, Viktor Križanič, delavec, Franc Kraner, Franc Fekonja, delavec, Karl Budja, posestnik, Rozalija Obran, posestnica in Franc Seršen, posestnik. Kdo sta preostala talca se ni dalo ugotoviti. Nekateri trdijo, da je bila ob Muri ustreljena tudi partizanka Vida Petje, ki so jo Kozaki ranjeno zajeli v Logarovcih, vendar je ugotovljeno, da je bila ustreljena tik pred osvoboditvijo v Mariboru, je v svoji knjigi Prlekija v NOB, Pomurska založba 1965 zapisal danes že pokojni naš rojak, nekdanji ravnatelj ljutomerske gimnazije, zgodovinar in profesor Drago Novak.

Delegacija Mladinskega sveta Ljutomer, prleškega mladinskega centra-pokrajinskega centra NVO in Združenja prleških vojnih veteranov, je pod vodstvom mlade ljutomerske občinske svetnice Nine Stegmüller, mag. psih. obiskala letošnjega 2. aprila spominsko obeležje na Moti ob Muri ter prižgala svečko in se poklonila nedolžnim žrtvam, ki so dali svoja življenja za svobodo na tako zločinski in krut način in to tik pred osvoboditvijo naših krajev. V Mladinskem centru Prlekije vsako leto organizirajo tudi zanimiva kolesarska potepanja za vse zainteresirane po ožjem in širšem območju Prlekije in Pomurja ter se tudi ob teh aktivnostih spominjajo tragičnih dogodkov iz naše zgodovine.

Drago Vaupotič


Več v Kultura in izobraževanje