Kulinarična razstava z dobrodelno noto

Na kulinarični razstavi je sodelovalo 55 gospodinj iz Veržeja, ki so spekle 124 različnih vrst peciva

Jože Žerdin, ponedeljek, 9. maj 2016 ob 09:48
Kulinarična razstava v Veržeju

Kulinarična razstava v Veržeju

Župnijska Karitas Veržej je ob sodelovanju občine in župnije Veržej v sklopu letošnjega občinskega praznika občine Veržej v nedeljo, 8. maja, v župnijskih prostorih v Veržeju pripravila kulinarično razstavo, ki je imela dobrodelno noto. Letos je na kulinarični razstavi sodelovalo 55 gospodinj iz Veržeja, ki so sodelovale pri peki peciva in ostalih kulinaričnih dobrot. Spekle in razstavile so 124 vrst peciva.

Na razstavi pa so še sodelovali Babičev mlin, Pekarna Krapec Veržej, ekološka kmetija Topolovec Veržej, vrtec Veržej, Čebelarsko društvo Veržej in drugi, ki so po svojih močeh sooblikovali pri kulinarični razstavi. Posebno mesto na razstavi pa so bili razstavljene prleške dobrote, kot so kvasenice in krapci, kvašena sončnica, domači kruh, prleška tünka, odojek, ajdova in koruzna moka, prosena in ajdova kaša. Tisti dan, ko je bila razstava odprta je v Veržeju dišalo po kulinaričnih dobrotah, nekaj teh so obiskovalci na dvorišču pred župniščem tudi poskusili. Ob ogledu na kulinarične dobrote so se marsikateremu obiskovalcu razstave zacedile sline po jedeh, saj je bila razstava prava paša za oči.

Zbranim sta nekaj besed o razstavi spregovorila voditeljica župnijske Karitas Veržej Mateja Prelog in župan občine Veržej Slavko Petovar. Letošnja kulinarična razstava pa je imela dobrodelno noto. Zbrani prostovoljni prispevki ob ogledu razstave in nakupu peciva bodo namenjeni za nakup ortopedskih pripomočkov in plačilu položnic socialno šibkim družinam v občini Veržej. Obiskovalci so pecivo kaj kmalu pokupili in svoj dar namenili v humanitarne namene kar je odlična popotnica kulinaričnih razstav v prihodnjih letih.

Pred blagoslovom in uradnim odprtjem razstave so v kulturnem programu nastopili malčki iz vrtca Veržej. Blagoslov kulinarične razstave je opravil salezijanec direktor Zavoda Marianum Veržej Peter Pučnik. Vsi, ki so si kulinarično razstavo ogledali so spoznali, da je imela razstava več vidikov od ogleda, pokušnje do dobrodelnosti. Tako na ta način v Veržeju ohranjajo te kulinarične razstave že vrsto let, vse pa je slonelo in sloni, da se prenašajo stari recepti veržejskih babic na mlajše rodove.


Več v Kultura in izobraževanje