Štorklje se že zbirajo in pripravljajo na let v toplo Afriko

Tam bodo do pomladi preživele in se potem spet vrnile v svoja gnezda nazaj v pomurske kraje

Jože Žerdin, torek, 9. avgust 2016 ob 10:06
Zbiranje belih štorkelj

Zbiranje belih štorkelj

Potem, ko so zgodaj spomladi v deželo ob Muri iz toplih afriških krajev v svoja spletena gnezda priletele dolgonoge bele štorklje, se le-te sedaj že zbirajo in pripravljajo na odhod oziroma na let nazaj v kraje od koder so pred nekaj meseci priletele.

V tem času, ko so v deželi ob Muri se je v spletenih gnezdih iz različnega šibja na električnih in telefonskih drogovih ter na dimnikih stanovanjskih hiš zvalilo kar nekaj malih belih štorkelj, ki so jim pridni »starši« prinašali hrano iz bližnjih travnikov, polj in gozdov ter mrtvic. Sicer pa so dolgonoge bele štorklje s svojim čutom, že začutile, da se približuje jesen in z njo mrzla zima s snegom, zato se že ponekod zbirajo in pripravljajo, da bodo v jatah poletele nazaj v tople afriške kraje, od koder so pred nekaj meseci priletele, kjer bodo do pomladi preživele in potem se bodo spet vrnile v svoja gnezda nazaj v pomurske kraje.

Tudi mlade štorklje, ki so se letos zvalile so se že navadile vročega poletja v deželi ob Muri. Pri letenju jih bodo spremljale starejše štorklje, da bodo vse varno priletele v toplo afriško podnebje, kajti štorklje imajo rade vroče poletje, zato so ptice selivke. Posnetek zbiranja štorkelj smo naredili v petek, 5. avgusta na polju pri Beltincih, kjer se je na enem mestu zbralo deset štorkelj.


Več v Narava