V Babincih je bilo spet veselo, plesalo se je, vriskalo in pelo

Festival folklore Prlekije v Babincih

Branko Košti, ponedeljek, 5. september 2016 ob 17:59
5. Folklorni festival Prlekije

5. Folklorni festival Prlekije

V Babincih je bilo v nedeljo, 4. septembra, spet veselo, plesalo se je, vriskalo in pelo. Odvijal se je namreč, zdaj že tradicionalni, Festival folklornih skupin Prlekije.

Še deloma dopustniški in počitniški čas, pa veliko kmečkih opravil, je verjetno vzrok za nekoliko skromnejšo udeležbo, tako glede števila nastopajočih skupin, kot števila plesalcev v skupinah. Vendar je bilo vzdušje pravo, kot festivalu glasbe, plesa in petja pritiče.

Kot vsi dosedanji, se je tudi letošnji, peti festival po vrsti, pričel s povorko nastopajočih skozi vas. Dogajanje na odru so z ubranim petjem pričeli pevci FS KTD Babinci, domačini, za katere pa smo v nadaljevanju izvedeli, da nobeden ni pravi Babinčan, ampak iz Babincev izhajajo predniki nekaterih od njih. Nato se je pričelo plesati, rezultate svojega dela so predstavili plesalci FS KUD Razkrižje, KD Anton Krempl Mala Nedelja, Gornje Radgone, Veseli Prleki iz Pristave, KTD Babinci, KD Križevci in KD Cven. Skupine so v glavnem predstavile prleške ljudske plese, za popestritev so plesalci FS Cven zaplesali splet belokrajnskih plesov. Vmes so zaigrali in zapeli člani tamburaške skupine Bisernica, še posebej zanimiv je bil nastop osemdesetletnega Marka Slaviča, ki je zaigral na več kot sto let staro harmoniko svojega očeta, katero so našli na podstrešju ob prenavljanju strehe. S svojim igranjem je Marko dokazal, da nikoli ni za nič prepozno, saj se je igrati naučil pri skoraj osemdesetih letih. Za odlično razpoloženje in smeh sta poskrbela voditelja, ki sta med nastopi opisovala številne smešne dogodivščine z letošnjega potepanja po Makedoniji in nekaterih nekdanjih jugoslovanskih republikah, kjer so se  potepali člani FS KTD Babinci.

Res je bilo lepo, pestro, veselo in ravno prav dolgo, da so se začeli oglašati tudi lačni želodci, zažejalo je pa že itak prej. Toda Babinčani so bili na to pripravljeni, saj so poskrbeli, da domov nihče ni odšel lačen in žejen.


Več v Kultura in izobraževanje