Mala maša, žegnanje v Negovi

Poleg žegnanjske svete maše tudi bogat kramarski sejem in gasilska veselica

Branko Košti, sobota, 10. september 2016 ob 19:44
Mala maša v Negovi

Mala maša v Negovi

Množica vernikov domačinov in romarjev od drugod, tudi iz tujine, se je v četrtek, 8. septembra, zgrinjala v Negovo, kjer vsako leto na ta dan praznujejo Malo mašo ali Mali Šmaren, kajti tamkajšnja župnijska cerkev je posvečena Marijinemu rojstvu.

Dogodek, poimenovan žegnanje, zaznamuje žegnanjska pozna maša, katero je letos daroval pater Pepi Lebreht, ki izhaja iz bližnje Svete Trojice v Slovenskih goricah. Mašo je popestrilo skupno petje znanih Marijinih pesmi pod vodstvom Marjana Role, župnika iz Benedikta, ki upravlja tudi župnijo Negova, za klenkanje pa sta poskrbela Stanko Rojko starejši in Stanko Rojko mlajši, aktualni župan Občine Gornja Radgona.

Kakor vsako žegnanje, so tudi to v Negovi zaznamovali kramarji, ki so s svojimi stojnicami zasedli »trg« v Negovi. V ta namen je lokalna skupnost zaprla središče Negove in poskrbela za obvoz. Kakor na mnogih žegnanjih, se je tudi tu predstavilo največ tistih, ki prodajajo kitajske izdelke. Med kramarji so pristno domačo robo prodajali: lončar Zelko iz Pečarovec v Prekmurju, Geza Kisilak iz Rogaševec, ki je prodajal ročno izdelane čevljarske izdelke in Ivan Vajngerl iz Zg. Porčiča, ki ponuja lesene izdelke in izdelke iz šibja. Tu smo še srečali »umetnike« družine Janeza Krambergerja iz Negove in družine Cer iz Črešnjevec, ki sta na stojnici ponujali lepe ročno izdelane izdelke. Omeniti velja tudi edinega suhorobarja, ki je prihajal iz področja Ribnice, ter Šiviljstvo Šket iz Spodnjega Gabrnika pri Podplatu.

Kot vselej, so za dobro razpoloženje, hrano in pijačo, poskrbeli negovski gasilci. Na veliki gasilski veselici, so ponujali tradicionalno svinjsko pečenko, kislo žüpo in prleško gibanico. Turistično društvo Negova pa je družini Borisa Karloja iz Gornjih Ivajncev podelilo priznanje Beli lokvanj.


Več v Kultura in izobraževanje