Slovesnost na Stavešinskem Vrhu

Potekala je blagoslovitev križa ter sveta maša in blagoslov obnovljene kapelice Svetega Križa

Prlekija-on.net, sreda, 2. november 2016 ob 12:13
Slovesnost na Stavešinskem Vrhu

Slovesnost na Stavešinskem Vrhu

V nedeljo 16. oktobra je na Stavešinskem Vrhu potekalo pestro popoldne. Najprej so se vaščani in drugi verniki ob 13.30 zbrali pri obnovljenem Kaučičevem in Plohlovem križu, kjer sta gospod župnik in kaplan blagoslovila križa. Ob 14.00 je sledila svečana sveta maša in blagoslov obnovljene kapelice Svetega Križa. Maša, ki sta jo darovala gospod župnik Franc Hozjan ter gospod kaplan Matjaž Muršič je bila namenjena za vse žive in pokojne vaščane Stavešinskega Vrha. Poleg krajanov, se je svete maše udeležilo tudi veliko vernikov iz Radgonske in drugih župnij. Za glasbeno spremljavo ubranega ljudskega petja je med mašo poskrbela zborovodkinja Nataša Preglav.

Kapelica je bila postavljena leta 1814, 60 let kasneje je pogorela. Prenovljena je bila enkrat pred požarom leta 1862, potem pa 1890 in zlasti leta 1905, ko je bila na novo prekrita z opeko. Kapela je bila nazadnje obnovljena leta 1996.

Želja po obnovi kapele, predvsem pa po električnem zvonenju je zorela že več let. Organizacijo in vodenje projekta je prevzel Dani Prajndl, ki je skupaj z gospodom župnikom podal vlogo na Zavod za varstvo kulturne dediščine, kajti kapela je del le tega. Tako so se vsa dela in materiali uporabljali po navodilih Zavoda. Seveda je bilo najprej potrebno zagotoviti finančna sredstva. Obnova se je financirala iz prostovoljnih prispevkov vaščanov. Kapela je bila obnovljena od temeljev do vrha. Narejen je nov križ in krogla na vrhu, pokrpana pločevina na zvoniku, pobarvan zvonik, obnovljeno ostrešje, streha, žlebovi, obrobe, strelovod, nameščena okna na zvoniku, obnovljena fasada, pobarvana vrata, očiščen in zafugiran kamen,  urejena elektrika in električno zvonenje, narejena drenaža, nasute krogle, položeni robniki in urejena okolica, v notranjosti pa položen novi kamen, novi ometi na oltarju ter narejena nova lesena oltarna miza. V prihodnjem letu želimo obnoviti in urediti še notranjost kapelice - doslikavo slik, pleskanje, barvanje križa, tako da bi s tem bila dela v celoti zaključena.

Zahvala gre v prvi vrsti vsem krajanom, ki so finančno podprli ta projekt ter Krajevni skupnosti Spodnji Ivanjci za donacijo. Še posebna zahvala gre vsem, ki so prostovoljno pomagali pri vseh delih.

Po končani sveti maši in blagoslovu je potekalo družabno srečanje ob dobri kapljici in prigrizkih, za katere so poskrbeli vaščani Stavešinskega Vrha in Stavešincev.

Tekst in slike: Sara Prajndl


Več v Kultura in izobraževanje