Na Osankarici v spomin Pohorskemu bataljonu

Spominska slovesnost pri Treh žebljih na Pohorju

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 9. januar 2017 ob 10:531
Slavnostni govornik na spominski slovesnosti Anton Peršak

Slavnostni govornik na spominski slovesnosti Anton Peršak

Dan pred 74. obletnico (8. januar 1943), ko je v svoji poslednji borbi z 2000-glavo vojsko nemškega okupatorja, junaško padlo 69 bork in borcev 1. Pohorskega bataljona pri Treh žebljih na Pohorju, je bila spominska slovesnost na kraju herojske borbe. Med padlimi so bili tudi trije s področja Prlekije (Matija Pihler - Savo iz Radomerja, Alojz Korošec - Miha s Slamnjaka in Andrej Novak - Džon, ki je kot podoficir šel v partizane na Pohorje iz Ljutomera). Priključili so se takratni Ruški četi, ki je jeseni 1942 bila vključena v Pohorski bataljon.

Udeležbo na spominski slovesnosti so organizirale tudi štiri krajevne organizacije Območnega združenja Zveze združenj borcev za vrednote NOB Gornja Radgona: Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici. Ob 10. uri je bil predviden zbor udeležencev na Treh kraljih, od koder so zbrani pohodniki krenili na pohod proti Osankarici ter k poslednjemu bojišču Pohorskega bataljona pri Treh žebljih, od Treh kraljev do Osankarice pa je bil tudi organiziran prevoz s posebnimi avtobusi. Spominsko slovesnost na kraju zadnjega boja Pohorskega bataljona, 8. januarja 1943, so skupaj pripravile občine Slovenska Bistrica, Ruše, Zreče, Oplotnica, Slovenske Konjice in Mestna občina Maribor.

Ob 11. uri se je s slovesnim prihodom praporščakov in odpeto slovensko himno pričela slovesnost na kraju poslednjega boja pohorskih junakov. Kulturni program so izvedli šolarji Osnovne šole Pohorski odred Slovenska Bistrica, slavnostni govornik pa je bil Anton Peršak, minister za kulturo Republike Slovenije. Med drugim je dejal: »...Sedaj že mitska zgodba tukaj padlih junakov, to je zgodba, ki demantira prepričanje nekaterih, češ, da Slovenci nismo vojaško ljudstvo, da se ne znamo postaviti zase in da smo vedno sprti med seboj... V odločilnih trenutkih, ko je treba stopiti skupaj, smo še kako enotni, kar se je pokazalo prav tu na Pohorju 8. januarja 1943 in pozneje tudi leta 1990 in 1991... Prepričan sem, da bi tudi v današnjem času zbrali toliko poguma, strnili vrste in se uprli morebitnemu agresorju...«

Sledilo je polaganje vencev občin organizatoric k osrednjemu spominskemu obeležju, kjer je tik pred prireditvijo delegacija gardistov Slovenske vojske položila venec predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Bili so to venci svojcev padlih borcev Pohorskega bataljona in organizacij Zveze združenj borcev za vrednote NOB, občin organizatoric prireditev, političnih organizacij (med temi venec ZD, ki ga je položil mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS), različnih društev in ustanov (med temi delegacija Osnovne šole iz Oplotnice, ki kot edina nosi ime Pohorskega bataljona) ter posameznikov.

Samo dan pozneje (v nedeljo, 8. januarja 2016) so se članice in člani Krajevne organizacije Zveze združenj borcev za vrednote NOB Radenci udeležili spominske slovesnosti v Dražgošah na Gorenjskem, kjer je pred 75. leti, med 9. in 11. januarjem 1942, potekala srdita borba 240 bork in borcev Cankarjevega bataljona s 4000 pripadniki različnih oboroženih enot nemškega okupatorja.


Več v Kultura in izobraževanje