V DOSOR-ju razstava del Bogdana Čobala

Umetnik je sodeloval na 8. mednarodni likovni koloniji 2016

Filip Matko Ficko, petek, 20. januar 2017 ob 12:08
Razstava del Bogdana Čobala v avli DOSOR-ja

Razstava del Bogdana Čobala v avli DOSOR-ja

Na lanskoletni 8. mednarodni likovni koloniji v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, je sodeloval tudi 75-letni akademski slikar iz Maribora Bogdan Čobal, ki je v času 2. svetovne vojne bil 19. avgusta 1942 rojen v Zrenjaninu, v Srbiji. Slikarstvo je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani ter tam diplomiral leta 1967. Kot predavatelj predmetov likovne umetnosti je bil zaposlen na Srednji aranžerski šoli ter istočasno dolgoletni izredni profesor na oddelku za slikarstvo Pedagoške fakultete na Univerzi v Mariboru.

O njegovem sodelovanju na lanski 8. mednarodni likovni koloniji v DOSOR-ju je likovni kritik Mario Berdič iz Maribora zapisal: »Zdi se neobičajno naključje, da je na tokratni koloniji ustvarjalo kar nekaj avtorjev, ki v novejšem času uporabljajo polivanje ali kapljanje barve po platnu (dripping), kot odmev ameriškega action paitinga, h katerim pogojno sodi tudi Bogdan Čobal, čigar madeži asociirajo na minuli ciklus Brbotanja, kot reminiscence na kozmogonijska dogajanja na subatomskem nivoju Planckove konstante v Calabi-Yaujevem prostoru multiplih dimenzij večkrat navitih superstrun, kakor je razvidno iz knjige Briana Greena Čudovito vesolje, ki že lep čas navdihuje umetnika. Vendar je Bogdan Čobal na likovnih kolonijah svoje značilne kozmološke vizije, upodobljene z gestualnimi potezami ustvarjalnega kaosa v kontrastu z ortogonalnim ali diagonalnim racionalnim sistemom inteligentne materije, praviloma kombinira s tuzemskimi, abstraktno asociativnimi krajinskimi motivi, kot tudi tokrat v delih Rdeči gozd in Požeto žito, navezujoč se na Kovičevi pesmi.«

Od minulega petka, 20. januarja dalje, ima akademski slikar Bogdan Čobal samostojno razstavo svojih likovnih del pod naslovom »Opuščene brazde«. V delih tokratne razstave se umetnik ukvarja predvsem s poglobljenim analiziranjem problemov součinkovanja svetlobe, barve in globinske iluzije. V svojih novejših delih je razvil predvsem ekološko in družbeno kritiko. Želi namreč opozoriti na slovensko ljudsko izročilo, ki ga danes premalo cenimo - to je propadanje slovenskih etnografskih posebnosti in izumiranje podeželja. Sam umetnik pravi: »Predvsem se posvečam problemu reda in nereda, kdaj se red spremeni v nered in obratno, kdaj nered doseže stopnjo in dobi organizirano obliko.« Razstava 14 likovnih del Bogdana Čobala v razstaviščni avli DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, bo na ogled dober mesec dni.


Več v Kultura in izobraževanje