V Veržeju so se srečali slovenski kmetje

Tudi kmetje so si po napornem delu na kmetiji vzeli čas za počitek in druženje

Prlekija-on.net, ponedeljek, 6. februar 2017 ob 11:19
Slovenski kmetje v Veržeju

Slovenski kmetje v Veržeju

V Salezijanskem Zavodu Marianum v Veržeju je med 3. in 5. februarjem potekalo srečanje in druženje slovenskih kmetov. Pred leti je pobudo in idejo o srečanju kmetov podal kmet Jože Romšak doma iz župnije Mekinje pri Kamniku. Letošnje srečanje slovenskih kmetov je potekalo pod naslovom strokovno-kulturni in duhovni vikend za kmete, ki so mu dodali še podnaslov »Res lepo je na deželi«, kajti vsi kmetje, ki so prišli v Veržej, živijo in delajo na slovenskem podeželju.

V Veržeju se je na srečanju in druženju ter spoznavanju zbralo 17 zakonskih parov iz družinskih kmetij iz Primorske, območje Krasa, Gorenjske od Rateč do Planice in Jezerskega, Savinjske doline, okolice Laškega in Štajerske. Že kar nekaj let slovenski kmetuje pridejo na oddih v Salezijanski zavod Marianum v Veržej, kjer se odpočijejo nekaj dni od trdega kmečkega dela, spoznajo kulturo in obiščejo kmetije v občini Veržej.

Prvi dan, ko so prišli v Zavod jih je pozdravil direktor Zavoda Marianum salezijanec Peter Pučnik. Večer jim je popestril upokojeni duhovnik-salezijanec Mirko Rakovnik, kateri jim je ta večer spregovoril o naravi in življenju v njej, saj kmetje največ čutijo do narave in pridelave hrane. V soboto so imeli kulturni pohod skozi vas Veržej, obiskali so tri kmetije. Obiskali so tudi Babičev mlin na Muri, čebelarja in oljarno. Dan so kmetje zaključili večer ob degustaciji prleških vin, saj so spoznali kulturo pitja vina.

Zadnji dan srečanja pa so v nedeljo, 5. februarja, namenili duhovnemu dnevu. Zbrali so se v domski kapeli, kjer je za njih daroval sveto mašo salezijanec Peter Pučnik, kateri se jim je zahvalil, da veliko postorijo pri pridelovanju hrane in da imajo še vedno čas za svete maše in ob napornem delu na kmetiji še čas za druženje. Kmetje so med mašo sodelovali s prošnjami in peli cerkvene pesmi in se tako duhovno obogatili. Večina kmetov, ki so prišli na oddih in druženje so cerkveni ključarji po slovenskih župnijah. Dan so zaključili z nedeljskim kosilom, se poslovili en od drugega in odšli na svoje domove, kjer jih čaka živina in delo na kmetiji.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje