Vrednote NOB iskrivo nadaljujejo ves čas

Za odlično vodenje Valeriji Červič podaljšali mandat

Filip Matko Ficko, nedelja, 19. marec 2017 ob 09:07
Skupščina v piceriji Kostanj na Ptujski Cesti

Skupščina v piceriji Kostanj na Ptujski Cesti

V prostorih gostilne-picerije Kostanj v naselju Ptujska Cesta v Radgonskih goricah je v soboto, 18. marca dopoldne, potekala skupščina Območnega združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije, ki združuje 331 članic in članov v štirih krajevnih organizacijah: Apače (predsednica Aleksandra Mitrović), Gornja Radgona (predsednica Mira Skok Korošec), Radenci (predsednik Darjan Mencigar) in Videm ob Ščavnici (predsednik Štefan Trstenjak), kot predsednica pa jih vodi Valerija Červič. Seveda pri tem ne gre več za nekdanje aktivne udeleženke in udeležence narodnoosvobodilnega boja v letih 1941 - 1945 (teh je le še okrog 15 !), pač pa za posameznice in posameznike, ki vrednote NOB organizirano in iskrivo nadaljujejo. Skupščine so se kot gostje udeležili še župan Občine Radenci Janez Rihtarič, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo v Gornji Radgoni Nikolaj Brus in predsednik Območnega združenja slovenskih častnikov v Gornji Radgoni Štefan Želodec.

V uvodu svojega poročila o delu Območnega združenja borcev za vrednote NOB v Gornji Radgoni za minulo leto 2016 je Valerija Červič zapisala dva stavka Martina Premka, ki pravi: »Partizani, ki so se bojevali za svobodo in boljše življenje, ne potrebujejo nobene »spužve«, ki bi jih enačila s tistimi, ki so se bojevali za okupatorja... Slovenke so se bojevale samo v partizanski vojski, ki se je bojevala tudi za njihovo enakopravnost, za to, da so lahko odšle na volišče, česar v Kraljevini Jugoslaviji niso smele.« V svojem poročilu pa je nadaljevala: »Udeležilismo se spominskih slovesnosti na Osankarici in Dražgošah v mesecu januarju; počastili smo dogodke ob 27. aprilu (Mota, Petanjci, Murska Sobota) in Dnevu zmage (Ocinje na Goričkem v Prekmurju, Poljana na Koroškem); v sodelovanju z veteranskimi organizacijami smo bili v juliju na Pohodu ob meji; v avgustu na spominski slovesnosti na Graški gori; oktobra na tradicionalni spominski slovesnosti v Nedelici (Občina Turnišče) in na Vaneči (Občina Puconci); v sodelovanju s šolami, občinami in veteranskimi organizacijami smo organizirali spominske komemoracije na Kapeli, v Gornji Radgoni in pri Blaguškem gozdu; decembra smo obiskali starejše in bolne člane ter jih tudi skromno obdarili. V Krajevni organizaciji Apače so ob 75-letnici ustanovitve OF organizirali prireditev z razstavo in prikazom filma ter 4. julija počastili nekdanji Dan borca; V Krajevni organizaciji Gornja Radgona so 75-letnico ustanovitve OF praznovali ob Murski regulaciji ter govornico VikoPotočnik; v Krajevni organizaciji Radenci so v čast 75-letnice ustanovitve OF organizirali prireditev v sodelovanju s podjetjem Erinox ter v mesecu novembru organizirali koncert partizanskih pesmi v izvedbi Marjetke Popovski in skupine Cvet v laseh v Kongresni dvorani hotela Radin v Radencih; v Krajevni organizaciji Videm ob Ščavnici so organizirali komemoracijo pri Blaguškem gozdu. Načrtovane naloge so bile dobro opravljene, velik poudarek je bil dan pristnim odnosom in sodelovanju. Ob tem velja zahvala vodstvom vseh štirih krajevnih organizacij za dobro sodelovanje, pobude in nasvete.«

Spodbudne besede, čestitke za delo v letu 2016 ter priporočila za sodelovanje v letošnjem letu so v svojih pozdravih izrekli tudi župan Občine Radenci Janez Rihtarič, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo v Gornji Radgoni Nikolaj Brus in predsednik Območnega združenja slovenskih častnikov v Gornji Radgoni Štefan Želodec.

Sprejeli so razrešnico podpredsedniku združenja Rudiju Babošku iz Radenec ter za njegovo zamenjavo določili Mileno Mencigar iz Radenec, Valeriji Červič pa so zaupali še eno leto uspešnega vodenja. V Krajevni organizaciji Apače bodo na Osnovni šoli Apače pripravili predavanja ter srečanja z zgodovinarjem, da osnovnošolkam in osnovnošolcem predstavijo vlogo narodnoosvobodilnega boja 1941 - 1945, pripravili pa bodo tudi priložnostno razstavo ter strokovno ekskurzijo v Trst; v Krajevni organizaciji Gornja Radgona bodo 23. maja organizirali strokovno ekskurzijo v Kumrovec; v Krajevni organizaciji Radenci se že konec prihodnjega tedna odpravljajo na obisk groba komandirja prve Prekmurske partizanske čete, Alojza Škerjanca - Mirka, v Monoštru na Madžarskem; a pred koncem leta bodo pripravili srečanje z nekdanjim direktorjem Muzeja NOB v Mariboru dr. Marjanom Žnidaričem. Kot zanimivost naj dodamo, da je bila dana pobuda (predlog praporščaka Alojza Vrzela), da se postavi spominsko obeležje ustreljenim 52 vojakom Rdeče armade v gozdu v Kupetincih.


Več v Kultura in izobraževanje