Kri rešuje naša življenja – hvala vam heroji krvodajalstva

Na Spodnjem Kamenščaku lokalna organizacija Rdečega križa Slovenije zelo uspešno deluje

Prlekija-on.net, ponedeljek, 27. marec 2017 ob 22:44
Tradicionalno srečanje krvodajalcev na Sp. Kamenščaku

Tradicionalno srečanje krvodajalcev na Sp. Kamenščaku

Lokalna organizacija Rdečega križa Slovenije delujoča na Spodnjem Kamenščaku zelo uspešno pod vodstvom predsednika Gorazda Nemca ter 12-članskega odbora, ki ga sestavljajo: Janko in Silva Potočnik, Jožica Ficko, Ida Grut, Branko Jagrinec, Sonja Semenič, Silva Gregorinčič, Irena Hanžekovič, Klavdija Hanžekovič, Marko Šalamon in Sandra Semenič, nadaljuje svoje humanitarno poslanstvo.

Na nedavnem, dobro obiskanem rednem občnem zboru so pregledali dosedanje delo, prisluhnili finančnemu poročilu in sprejeli programske smernice delovanja za letošnje leto. Zbor je zaradi bolniške odsotnosti vodil dolgoletni aktivist RK in dolgoletni predsednik Janko Potočnik. V njegovem izvirnem in šarmantnem izvajanju je celoten uraden del potekal prisotnim zanimivo. Uspešno je bilo sodelovanje z OO RK Ljutomer ter drugimi lokalnimi društvi in organizacijami kot tudi posamezniki. Sodelovali so pri promociji krvodajalske akcije, se udeležili vsakoletnega piknika krvodajalcev v Veržeju, sodelovali pri izvedbi regijskega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči civilne zaščite in RK v Križevcih pri Ljutomeru. Redno so pomagali tudi pri razdeljevanju prehrambnih paketov pomoči potrebnim krajanom. Ta sredstva je zagotovila EU. S sredstvi Krajevne organizacije RK pa pomagajo pri raznih humanitarnih akcijah v domačem kraju in tudi v širših akcijah ob elementarnih nesrečah po naši deželi.

Letno članarino v višini pet evrov je poravnalo 70 članov, razdelili pa so tudi lične stenske koledarje ter pridobili dodatne prostovoljne prispevke. Delovanje omogočajo donatorji in sponzorji kot so: Breza Bar, OO RK Ljutomer, Dom Lukavci, Sadjarstvo Trstenjak, Terme Banovci, Makoter Cven-proizvodnja embalaže in seveda člani odbora, ki tudi po svojih zmožnostih donirajo za nemoteno delovanje. Svoj govor je zaključil z besedami: »Nihče ne more natanko vedeti, kaj se lahko zgodi v prihodnosti, saj je kmalu prav vsak lahko na seznamu pomoči potrebnih! Je pa res, da tudi mi v odboru vedno vsega ne vemo, kar se v našem kraju dogaja, zato apeliram na vse, če kdo pozna kakšno stisko soseda, prijatelja ali sokrajana, naj spregovori in vsekakor bomo pristopili, da pomagamo. Ker je danes materinski dan, bi rad vsem mamam in babicam ter prababicam zaželel vse lepo ob prazniku, vsem skupaj pa želim, da preživite in doživite lep popoldan, vzamite si čas za prijatelje in naj se vam nikar ne mudi domov!«

Predsednik domačega PGD Janko Magdič je podelil priznanje omenjene organizacije predanima članicama RH: Klavdiji in Ireni Hanžekovič.

Podpredsednica Območnega odbora RK Ljutomer Zlatka Cimerman je ravno tako pozdravila vse zbrane, ostala pa še ji je prijetna in častna dolžnost, da je rešiteljem naših življenj – predanim krvodajalcem podelila posebna priznanja. Odlikovani heroji krvodajalstva so tako postali:
  • Irena Hanžekovič - 20x darovala kri,
  • Boris Hanžekovič - 20x daroval kri,
  • Tatjana Jagrinec - 20x darovala kri,
  • Marjan Jesenik - 35x daroval kri,
  • Gorazd Nemec - 35x daroval kri,
  • Nada Pihler Gorišek - 50x darovala kri.
Po zaključku občnega zbora je sledil prvi medgeneracijski zbor s srečelovom, pogostitvijo, kulturnim programom in predstavitvijo novonastalega perspektivnega ansambla Klas. Več o tem kmalu.

Rudi Stegmüller


Več v Kultura in izobraževanje