Jürjovški likovniki so občini za praznik podarili posebno darilo

Ob prihodu v Sveti Jurij vas pričakuje galerija na prostem

Branko Košti, nedelja, 23. april 2017 ob 16:53
Galerija na prostem v Sv. Juriju ob Ščavnici

Galerija na prostem v Sv. Juriju ob Ščavnici

Pred slovesno proslavo v počastitev 23. praznika Občine Sv. Jurij, so svečano predali namenu »Galerijo na prostem«, o kateri smo v našem mediju že poročali v začetku njenega nastajanja. Člani Ljubiteljskega likovnega društva Sv. Jurij ob Ščavnici so poslikali podporni zid v začetku kraja in tako pusto, petdeset metrov dolgo in dva metra visoko betonsko steno, odeli v pisane barve.

Kot je na slovesnosti, katere se je udeležil tudi minister za kulturo Tone Peršak, povedal župan Miroslav Petrovič, je ideja izšla iz občinske stavbe, na pobudo občinske svetnice Slavice Trstenjak na eni izmed sej občinskega sveta, katero je, kot verjetno marsikoga drugega, zmotila pusta betonska gmota ob prihodu v kraj. Ob iskanju rešitev so se dogovorili z ljubiteljskimi likovniki, kateri so bili pripravljeni zid poslikati. Seveda je bilo potrebno veliko pripravljalnih del, saj je bil umazan in na nekaterih mestih v slabem stanju. To delo je prevzela občina in, tudi s pomočjo gasilcev, pripravila vse potrebno, da so lahko pričeli z delom. Material ter nekaj hrane in pijače je priskrbela občina, med dolgotrajnim delom, tudi v največji poletni pripeki, pa tudi okoliški stanovalci. Zid je počasi spreminjal podobo skoraj skozi vso lansko leto in tudi letos, saj so mozaik izdelali šele pred nekaj dnevi.

Grb občine in vseh vasi z območja občine sv. Jurij, katere je narisal Zdravko Patty, je na šaljivi način v prleščini predstavil častni občan občine sv. Jurij Franc Lančič.

Galerijo na prostem so ustvarili: Vidka Borko: »Mak« in »Abstrakcija štev. ena in pol«, Christin C. in Mitja K.: »Luna in Sonce«, Mira Petek: »Pot mimo zidu«, Franc Jaušovec Fric: »Marjetice« in »Okno«, Albina Kragelj »Panonsko morje«, Zdravko Patty: »Blaguško jezero« in »Stara Gora«, Aljaž in Štefka Štrakl: »Liga legend«, Mitja Kurbos: »Kochova snežinka«, Irena Skotnik: »Sončni labirinti« in »Sedem korakov za srečo«, Christin C.: »Tentakel«, Christin, Irena, Mitja, Zdravko: »Mačji mladiči« in Majda Šumnik - Didi: »Mozaik«.


Več v Kultura in izobraževanje