Nekdaj je plul po reki Muri, sedaj pa je nameščen na vodi potoka Jedro pri Hotizi

Hotiški brod je postal prava turistična zanimivost

Prlekija-on.net, sreda, 26. julij 2017 ob 07:45
Hotiški brod je postal prava turistična zanimivost

Hotiški brod je postal prava turistična zanimivost

Obmurska vas Hotiza je znana po številnih turističnih in naravnih znamenitosti, kamor sodi tudi hotiški plavajoči brod, ki je pred leti plul in bil povezovalni člen na reki Muri med prebivalci Hotize in Svetega Martina na hrvaški strani v Međimurju. Brod, ki je nekdaj plul z levega na desni breg reke Mure je bil last krajevne skupnosti Hotiza, ki ga je tudi vzdrževala in večkrat obnovila, a mejna točka med Slovenijo in Hrvaško je naredila svoje in Hotižani so po nekaj nesoglasjih s Hrvati, brod le odstranili z reke Mure in ga prestavili na kopno, iskala se je namreč primerna lokacija, kjer bi ga namestili.

Hotižani so bili na reko Muro in brod zelo navezani, zato jim je danes ostal brod iz tistih lepih časov le kot spomin. Ker pa so še vedno prebivalci vasi Hotiza, zelo povezani s prebivalci na hrvaški strani reke Mure, kjer leži vas Sveti Martin na Muri, imajo sedaj zgrajeni sodoben most, ki prebivalce še vedno tesno povezuje. Sedaj je brod obnovljen in nameščen na vodi potoka Jedro pri Hotizi, saj je bil obnovljen in postavljen na novo v novem Ekomuzej Mura. Nekdanji plavajoči mlin z brodarsko hišico, je postavljen na železnih kupih s pomolom, brodarsko hišico, klopmi za počitek, na brodu pa je tudi postavljen križ, ki vsakega, ki pride na brod varuje pred nesrečo in je prava turistična in zgodovinska znamenitost vasi Hotiza.

Brod je postavljen v izjemni mirni okolici, kjer si obiskovalci, pobliže ogledajo brod, vse skupaj pa jih hladijo obmurska drevesa. Sama reka Mura in njene mrtvice in Hotiški brod ima lepo urejeno okolico in nudijo obiskovalcu posebno nepozabno doživetje in sprostitev v neokrnjeni naravi. Ob hotiškem brodu je na novo urejena pešpot, oziroma Rimska cesta, ki pelje proti mejnemu prehodu z Republiko Hrvaško, kjer je tudi romarska Halasova križna pot s križi v naravi in obnovljeno obeležje treh grofij - beltinske, međimurske in lendavske. 

Čeprav Hotiški plavajoči brod že nekaj časa ne pluje, ampak je nameščen na mirni vodi pri vasi Hotiza, je za turiste in naključne popotnike prava turistična zanimivost, kajti brod predvsem poleti daje udobje in sprostitev.

Jože Žerdin


Več v Zanimivosti