V čebelarstvu Tigeli na Krapju razstava medenih hišk

Razstavljenih je 22 medenih hišk, čebelarski muzej, cerkvica in jaslice, vse narejeno iz lectovega testa

Jože Žerdin, sobota, 9. december 2017 ob 19:51
Razstava medenih hišk

Razstava medenih hišk

V tem predprazničnem adventem času, sta se čebelarja Jože in Dragica Tigeli iz Krapje pri Veržeju odločila, da bosta svojo bogato čebelarsko ponudbo nadgradila s prvo razstavo medenih hišk. Gre za prvo razstavo medenih hišic. 22 medenih hišk, čebelarki muzej, cerkvica in jaslice so postavljene v priročni leseni hiši ob čebelarskem muzeju. Ideja o postaviti in izdelovanju medenih hišk je pri čebelarki Dragici tlela že dlje časa in letos se ji je po dolgih letih uresničila želja.

Za pripravo medenih hiš je Dragica potrebovala kar dober mesec dni, kajti šlo je za zahteven projekt, ki je zahteval peko medenih hišic iz lectovega testa, postavitev in krašenje. Vseh 22 medenih hišk je ročno izdelanih iz lectovega testa, kajti to testo je bolj obstojno od medenega. Vse je narejeno v barvni kombinaciji, kjer sta tudi Janko in Metka, saj je razstava zelo bogata in zanimiva za starejše in otroke.

Razstava je okrašena v predbožično novoletnem stilu. Dragica je tudi  med hiške postavila majhne jaslice iz lectovega testa, zelo lepa je tudi cerkvica. Maskota čebelarstva Tigeli je muzejski čebelnjak iz leta 1923, ki je prav tako izdelan iz lectovega testa. Medene hiške so narejene po panonskem stilu gradnje hiš. Prostor, kjer so razstavljene medene hiške so ob večerih osvetljene s tisočerimi lučkami, ki dajejo razstavi poseben pomen in čar. Medene hiške bodo ob koncu leta pospravili in ohranili za drugo leto. Dragici je pri postaviti razstave pomagala hčerka Tamara.

Ob vsem tem čarovnem ogledu medenih hišk, obiskovalci v toplem prostoru lahko še poskusijo medene dobrote čebelarstva Tigeli. Vsak namreč lahko poskusi več vrst medenih likerjev, domače pečene medenjake, kar je novost na čebelarstvu Tigeli in pa več vrst medu. Zunaj pred razstavo pa so še postavljene lesene jaslice, ki so rezbarjene, katere so pripotovale iz Kitzbühla iz Avstrije in so bile podarjene.

Razstava medenih hišk je odprta vsak dan popoldne do konca meseca decembra. Vrata razstave medenih hišk so se odprla v torek, 5. decembra.


Več v Zanimivosti