Umrl je igralec Jernej Šugman

V 49. letu starosti je umrl Jernej Šugman, eden najplodnejših slovenskih igralcev

Prlekija-on.net, nedelja, 10. december 2017 ob 19:2825
Jernej Šugman na ljutomerskem odru

Jernej Šugman na ljutomerskem odru

V 49. letu starosti je umrl Jernej Šugman, eden najplodnejših slovenskih igralcev, poroča Televizija Slovenija. Rojstni dan bi praznoval 23. decembra, umrl pa je za posledicami zastoja srca.

Prvak ljubljanske Drame se je poleg mnogih gledaliških likov izkazal tudi na televizijskem področju, še posebej v nanizankah Teater Paradižnik, Naša mala klinika in Vrtičkarji ter v filmih Kratki stiki, Predmestje, Sladke sanje, Lahko noč, gospodična, Zvenenje v glavi in Nočno življenje. Sinhroniziral je tudi več risank, med drugim je posojal glas očiju pujsu v Pujsi Pepi.

Leta 1992 je diplomiral na AGRFT-ju in se še isto leto zaposlil v Drami ter ji ostal zvest do konca. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim tri Borštnikove nagrade, nazadnje lani za izjemno vlogo v predstavi Kralj Ubu. Prejel je tudi več Severjevih nagrad in nagrad revije Stop za najboljšega igralca leta.

Uprizoril je vloge, kot so legendarni Baal v režiji Eduarda Milerja, like v Korunovih režijah: Maksa v Kralju na Betajnovi, Komarja v Hlapcih, Astrova v Stričku Vanji, Rogožina v Idiotu, Dimitrija v Bratih Karamazovih, Falaca v Strniševih Ljudožercih in Kralja Leara.

Nad njim niso bili navdušeni samo kritiki, ampak je veljal za enega najbolj priljubljenih igralcev pri nas, ki je obvladal tako resne dramske vloge kot humorne, saj je imel odličen občutek za komedijo.

Jernej se je rodil leta 1968 v Ljubljani, bil je sin igralskih veteranov Zlatka Šugmana, ki je bil rojen v Gorišnici in Maje Šugman, za seboj pa je zapustil dva otroka.

Odličnega igralca smo lahko tudi večkrat videli v Ljutomeru, nazadnje lani v predstavi Demokracija.


Več v Črna kronika