Praznični nasvet: S penino do lepe kože

Iskrive, barvite in polne življenja, penine Jeruzalem Ormož. Kratek vodnik, kjer boste izvedeli kako nastane peneče vino, kako ga pravilno postrežemo in zakaj so peneča vina čedalje bolj priljubljena.

Prlekija-on.net, nedelja, 24. december 2017 ob 08:55
Iskrive, barvite in polne življenja, penine Jeruzalem Ormož

Iskrive, barvite in polne življenja, penine Jeruzalem Ormož

Živahnost, svežina in lahkotnost so prepoznavni znak priljubljenih penin iz vinske kleti Puklavec Family Wines. Kot nepogrešljive spremljevalke prazničnih dni zadovoljijo še tako zahtevne ljubitelje mehurčkov.

Vinarji iz vinske kleti Puklavec Family Wines s posebno pozornostjo bdijo nad peninami. Prav vsaka penina v sebi nosi svoj edinstven karakter, vse pa odlikujejo živahnost, svežina in lahkotnost. Suha penina Brut, polsuhe penine Sec, Rosé in Sauvignon ter seveda nepogrešljiva polsladka Muškatna penina v sebi nosijo domačnost slovenskega vrhunskega znanja.

Decembrska praznovanja v družbi najdražjih so nekaj posebnega. Da bo vaša izbira mehurčkov lažja, smo za vas pripravili kratek vodnik, kjer boste izvedeli kako nastane peneče vino, kako ga pravilno postrežemo in zakaj so peneča vina čedalje bolj priljubljena.

Vse kar ste si želeli vedeti o peninah

Kako nastane peneče vino?
  1. Šampanjska ali klasična metoda
    Drugo alkoholno vrenje tu poteka v steklenici. Osnovnemu vinu se doda kvasovke in sladkor. Steklenica se razpre s kronskim zamaškom in prične se drugo alkoholno vretje. Usedline ki se nabirajo v steklenici, se s stresanjem usmeri v vrat steklenice, nato steklenico odpre in izloči usedlino. Doda se izgubljeno vino in sladilni liker za uravnavanje ustrezne alkoholne stopnje in določenega želenega okusa penečega okusa.
  2. Charmat ali tankovska metoda
    Po tem postopku drugo alkoholno vrenje poteka velikih nerjavečih tankih, od tu tudi poimenovanje tankovska metoda. Fermentacija v sodih se zaključi, ko se ustvari zadosten tlak. Po koncu zorenja se tanke ohladi in s filtracijo odstrani kvasovke.
Kako peneče vino pravilno postrežemo?
Peneče vino mora biti ohlajeno na 6°C do 8°C. Rosé penine si lahko privoščijo kakšno stopinjo več, nikakor pa ne topleje.

Penino odpremo počasi in ne z glasnim pokom, saj tako le vznemirimo vino. V visoke kozarce nalijemo penino malce čez polovico. Počakamo, da se penina usede in uživamo v malih mehurčkih, ki dolgo potujejo k višku.

Priporočamo, da po odpiranju steklenico položite v posodo za hlajenje penine, da ohranite ustrezno temperaturo.

Zakaj v prazničnih dneh posegamo po mehurčkih?
  • Ker nam pričarajo posebno doživetje: peneče vino je več kot samo pijača. Je sinonim za praznovanje, romanco, glamur in luksuz.
  • Ker se odlično ujemajo s kulinariko: raziskujte in ugotovite kateri okusi po vašem mnenju sodijo skupaj.
  • Ker izboljšujejo razpoloženje: v penečih vinih so prisotni elementi (pri tem ne mislimo alkohola), ki pozitivno vplivajo na razpoloženje. Namig: da bi povečali ta učinek, si kozarček privoščite ob ribi.
  • Ker so zabavni: že odpiranje steklenice je lahko posebno doživetje. Spomnite se na zmagovalce na športnih tekmovanjih (npr.: Formula 1) – vedno proslavljajo zmago z mehurčki.
  • Ker so za vsako priložnost – naj bo to slavnostno praznovanje, preprosto druženje s prijatelji, večerja v dvoje ali pa nagradite zgolj sebe. Uspeh zagotovljen.
Lepotni namig: peninska kopel za lepo kožo
Ogljikov dioksid v penečih vinih kožo učvrščuje, že omenjeni polifenoli pa jo navlažijo, blažijo vnetja in rdečico, ki se lahko pojavijo na njej. Da bi izkoristili to moč, si iz penečega se vina pripravite kopel: zmešajte skodelico mleka v prahu, pol skodelice soli za kopanje, skodelico penine in žlico segretega medu. Mešanico dodajte kadi polni vode. Po namakanju v njej bo polt mehka, navlažena in bo imela zdrav tonus.

Praznični recept: Čokoladna torta z malinami in muškatno penino
Razkošje Muškatne penine  v kombinaciji z malinami? Odlična torta, ki bo navdušila vaše goste in praznično mizo še dodatno obogatila.

Recept Čokoladna torta z malinami in muškatno penino
Recept je za Puklavec Family Wines pripravila Nina Kastelic, ustanoviteljica bloga Leaneen.

Čokoladna torta
Foto: Leaneen


Več v Zanimivosti