Slovenski kulturni praznik so proslavili tudi v Občini Sv. Jurij ob Ščavnici

Na slovesnosti so bila podeljena priznanja Zveze kulturnih društev Sv. Jurij

Branko Košti, četrtek, 8. februar 2018 ob 18:24
Slovenski kulturni praznik pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Slovenski kulturni praznik pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Slovenski kulturni praznik so v Občini Sv. Jurij ob Ščavnici proslavili s slovesnostjo na predpraznični večer v dvorani Edvarda Kocbeka.

Pester kulturni program, z recitacijsko in glasbeno vsebino, so izvajali učenci OŠ Sveti Jurij in člana Literarnega društva Sv. Jurij, mlada pesnika, katera se ponašata tudi že z izdanimi zbirkami svojih pesmi. Monika Čuš je recitirala nekaj pesmi iz svojih, že štirih pesniških zbirk, Boštjan Petučnik pa je za recitacijo izbral pesmi iz svojih dveh zbirk.

Med kulturnim programom je zbrane najprej nagovoril župan Občine Sv. Jurij ob Ščavnici Mirko Petrovič. Povedal je znano dejstvo, da je Občina Sv. Jurij že od nekdaj znana po bogatem kulturnem ustvarjanju. Iz teh krajev prihajajo številni pomembni kulturniki in drugi pomembneži, ki so zaznamovali slovensko kulturo in zgodovino, med njimi pisatelj, pesnik in politik Edvard Kocbek, zgodovinar, pesnik, pisatelj ter ustanovitelj Društva slovenskih pisateljev Davorin Trstenjak, univ. profesor dr. Fran Ilešič, pisatelj in publicist Ivan Vuk Starogorski, dramatik in režiser Bratko Kreft. »Da Občina daje velik pomen kulturi in kulturnemu ustvarjanju, smo dokazali tudi s tem zgrajenim kulturnim domom, ki ustvarjalcem kulture v občini nudi optimalne pogoje za delovanje. Imamo odlične pevce, folkloriste, godbenike, glasbenike, likovnike, literate, prav v tem času pa nas razveseljuje naše Ljubiteljsko dramsko društvo s komedijo«, je kulturno pestrost v občini predstavil župan in naštel pomembna dogodka, s katerimi so v lanskem letu dve pomembni zgodovinski obletnici: »Znanstveni simpozij ob 100 letnici majniške deklaracije in obudili spomin na njenega tvorca dr. Antona Korošca ter 200 letnico rojstva zgodovinarja, pisatelja in ustanovitelja Slovenskega pisateljskega društva Davorina Trstenjaka. Društvo za ohranjanje tehnične in kulturne dediščine Oldtimer Stara Gora, pa je v Bolehnečicih odprlo Muzej starodobne tehnike. Pomembno je, da se kulture ne spomnimo samo na Slovenski kulturni praznik, ampak da je kultura del našega vsakdana,saj je s kulturo naše življenje lepše in prijaznejše«, je nagovor zaključil župan in čestital letošnjim prejemnikom priznanj Zveze kulturnih društev Občine Sv. Jurij.

Slavnostni govornik, poslanec in predsednik Odbora za kulturo DZ Republike Slovenije dr. Dragan Matić, je kulturni praznik 8. februar, predstavil kot »najbolj slovenski od vseh praznikov. Podobnega praznika nima nobena druga država, kot tudi podobnih humanistov, kot je France Prešeren, ne najdemo dosti, tudi v svetovnem merilu ne. Prešeren je s pesniškimi deli izkazal ne samo svojo pesniško genialnost in ljubezen do svojega naroda, pač pa tudi širino in daljnovidnost svojih političnih in filozofskih obzorij. V svoje nesmrtne umetniške verze je vtkal slovenski narodni program, ki temelji na svobodoljubju in narodni samozavesti, kot tudi na humanizmu, človekovih pravicah ter mednarodnemu sožitju. Za Slovence, maloštevilen, na mnoge dežele razcepljen in v vsakem pogledu ogrožen narod, je s tem naredil prepotreben okop, s katerim je bilo moč izbojevati bitko za narodno preživetje v času surove germanizacije«, je povedal govornik in spomnil na usodno vlogo kulturnikov v času prelomnih dogodkov za slovenski narod, med narodnoosvobodilnim bojem in pred pričetkom slovenske demokratizacije in procesov Slovenije v ob koncu prejšnjega stoletja.

Ob zaključku slovesnosti so dr. Dragan Matić, župan Mirko Petrovič in predsednik ZKD Sv. Jurij Boštjan Petučnik, podelili priznanja Zveze kulturnih društev, katera so prejeli: Breda Žunič za dolgoletno vsestransko kulturno delovanje, Edi Sedmak, dolgoletni ljubiteljski dramski igralec in Mira Petek za bogat prispevek pri razvoju likovne umetnosti in delovanju Ljubiteljskega likovnega društva v občini.


Več v Kultura in izobraževanje