Gornja Radgona je gostila območno srečanje pihalnih orkestrov

Skrbi predvsem osip godbenikov

Prlekija-on.net, nedelja, 25. februar 2018 ob 12:42
Območno srečanje pihalnih orkestrov

Območno srečanje pihalnih orkestrov

V tem zimskem času, ko po dolgem času tudi mraz močno pritiska nad pomurskimi ravnicami in hribčki, se na skrajnjem severovzhodu države odvijajo različne prireditve in dogodki, ki običajno ogrejejo srca ljubiteljev kulture. In med številnimi tovrstnimi, zlasti kulturnimi dogodki pripada eno častnih mest tudi "Območnem srečanju pihalnih orkestrov", ki ga je ob pomoči Občine Gornja Radgona, OŠ Gornja Radgona in Pihalnega orkestra Gornja Radgona, pripravila radgonska izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti. V veliki avli OŠ Gornja Radgona se je zbralo lepo število tistih, ki so želeli prisluhniti štirim pihalnim orkestrom, ki so se predstavili s skupaj štirinajstimi melodijami. Že pred nastopom približno 150 godbenikov vseh starosti z desnega brega reke Mure, predvsem z območja Gornje Radgone, je nastopajoče in poslušalce pozdravil radgonski župan Stanislav Rojko, ki je se še posebej zahvalil glasbenikom za velika odrekanja in skrb za slovensko glasbeno tradicijo. Obljubil je tudi, da bo občina Gornja Radgona tudi v bodoče, tako moralno, kot še posebej finančno, podpirala vse tovrstne projekte.

Območnemu srečanju pihalnih orkestrov, ki ga je povezovala vodja radgonskega OI JSKD, Simona Pirc Katalinič, si je ogledal tudi strokovni spremljevalec Gregor Kovačič, akademski glasbenik, dirigent Pihalnega orkestra Železarjev Ravne, Pihalnega orkestra Loibach in Pihalnega orkestra Villach. Prejel je številne nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Kot komorni glasbenik deluje v Clavimerati, s katero je prejel študentsko Prešernovo nagrado, ter izdal štiri zgoščenke. Kot solist in član različnih ansamblov nastopa na slovenskih odrih, gostuje pa tudi po celotni Evropi, Bližnjem vzhodu, Severni Afriki in Severni Ameriki. Tokrat je kot prvi nastopil Pihalni orkester Glasbene šole Gornja Radgona, ki deluje z namenom, da uvaja učence v orkestralno igro, obenem pa skrbi za podmladek v pihalnih orkestrih, ki delujejo na radgonskem območju. Orkester uspešno nastopa na revijah PO glasbenih šolah Slovenije in območni reviji PO naše OI. Vsako leto uspešno izvede božično-novoletni koncert in zaključni koncert v mesecu maju ter nastopa za potrebe občin ustanoviteljic. Aprila 2012 se je pihalni orkester GŠGR prvič predstavil na državnem tekmovanju mladinskih pihalnih orkestrov. Do sedaj je orkester prejel številna priznanja in nagrade. PO GŠ GR, ki ga vodi prof. Rok Volk, se je predstavili s skladbami: Mladinska koročanica, The Feather song in Fileds of Kent. Kulturno društvo godba na pihala Sveti Jurij ob Ščavnici je bilo ustanovljeno februarja 1997. Vse od takrat, se je nenehno razvijalo in raslo. Pridobivalo je na številu članov, kakor tudi na kvaliteti. V društvu igrajo predvsem glasbeniki iz domače občine in bližnje okolice. Nekaj članov je po zaključeni nižji glasbeni šoli svoje izobraževanje nadaljevalo tudi na srednji glasbeni šoli in kasneje na fakultetah za glasbo doma in v tujini. V lanskem letu so praznovali 20 let delovanja, kar so obeležili z dvema prireditvama. Prva je bila srečanje pihalnih orkestrov v mesecu aprilu, druga pa je bil slavnostni koncert, v mesecu decembru, na katerem so nas najprej popeljali v čase ustanovitve, nato pa so nas z glasbo vodili vedno bližje današnjim časom. Ob koncu je z njimi zapel tudi legenda slovenske zabavne in narodno-zabavne glasbe, Alfi Nipič. Dirigent Godbe na pihala Sv. Jurij ob Ščavnici je Slavko Ahlin, tokrat pa so se predstavili s skladbami: Mein Donautal, Farcana in Veseli Ribničan.

Pihalni orkester Apače trenutno šteje 35 glasbe željnih članov vseh starosti. Vsako leto se predstavijo s tradicionalnim božično-novoletnim koncertom. Letos so prvič pripravili tudi Valentinov koncert, kjer so igrali zabavno, pop glasbo in slovenske popevke. Poleg tega jih lahko slišite na večini otvoritev, občinskem prazniku in drugih priložnostih znotraj in zunaj občine. Radi se odzovejo tudi povabilu drugih orkestrov od blizu in daleč. V letošnjem letu načrtujejo skupni projekt z orkestrom iz sosednje Avstrije – Wildon. Veseli so vsakega podmladka orkestra. PO Apače vodi akademski glasbenik Bojan Bezjak, tokrat so nastopili z: Drumbo, A day of Hope in Erinnerung an zirkus Renz. Kot zadnji so se predstavili člani to je KD Pihalni orkester Gornja Radgona, ki deluje že 95. leto in ima trenutno 30 aktivnih članov. V letih delovanja so se udeležili številnih prireditev, javnih nastopov, samostojnih in združenih koncertov, raznih tekmovanj PO, prisotni pa so na vseh pomembnejših dogodkih v občini Gornja Radgona, v sosednjih občinah in tudi tujini. Tudi v letošnjem letu načrtujejo izvesti čim več javnih nastopov na različnih prireditvah s tem, da se trudijo pritegniti v orkester več mladih glasbenikov. Dirigent orkestra je Franek Radolič, na tem srečanju pa so nastopili z: Radensko koročanico, You Reise me up ter Ghostbusters.

Kot je že v navadi, so srečanje pihalnih orkestrov zaključili s skladbami, ki jih je zaigral združeni orkester vseh nastopajočih, tokrat pod taktirko gostitelja Franeka Radoliča. In po tej harmonični združitvi godbenikov prav gotovo večer, v vsej svoji veličini, ne bo hitro pozabljen. A čeprav so nastopajoči navdušili publiko in verjetno tudi strokovnega spremljevalca, je žal bilo slišati, da je že skrb zbujajoče dejstvo, da tudi na tem območju počasi zmanjkuje godbenikov, čeprav je zraven v orkestrih kar nekaj mladih...


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje