Nadaljevanje splošne stavke v vzgoji in izobraževanju bo 14. marca

Če stavkovni sporazum z Vlado RS ne bo sklenjen tudi po tokratni stavki, bo SVIZ stopnjeval stavkovne aktivnosti aprila oziroma maja

Prlekija-on.net, sreda, 7. marec 2018 ob 17:30
SVIZ zahteva višje plače

SVIZ zahteva višje plače

Iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) so sporočili, da bo splošna stavka v vzgoji in izobraževanju vnovič izpeljana 14. marca, v njej pa bo po podatkih SVIZ sodelovalo celo več zaposlenih kot v februarskem začetku stavke. Nekaj zavodov, ki stavke v začetku niso izglasovali, se je namreč le-tej pridružilo po ponovnem glasovanju. Za razliko od začetka splošne stavke v vzgoji in izobraževanju, ki je zajela 40.000 zaposlenih, 20.000 med njimi pa se jih je ob tem udeležilo tudi protestnega shoda, ki ga je SVIZ na dan stavke organiziral na Kongresnem trgu v Ljubljani, bo nadaljevanje stavke potekalo razpršeno.

Ob 12. uri protestni shodi na skupno enajstih lokacijah po vsej Sloveniji
Kot so še zapisali, bo v stavko prihodnjo sredo vključenih več kot 90 odstotkov vseh javnih vrtcev, dijaških domov in šol, tj. od osnovnih, do glasbenih, srednjih in višjih šol. Stavkajoči zaposleni se tokrat ne bodo zbrali le na protestnem shodu v Ljubljani, temveč bodo območni odbori SVIZ na dan stavke vsi ob isti uri – ob 12.00 – izpeljali protestne shode na skupno enajstih lokacijah po vsej Sloveniji. Posameznih protestnih shodov se bo udeležilo od 500 do 2.500 stavkajočih, SVIZ pa ob tem poziva lokalno prebivalstvo, naj na dogodkih podpre pomočnice in pomočnike vzgojiteljic in vzgojiteljev, vzgojiteljice in vzgojitelje, učiteljice in učitelje ter druge strokovne delavke in delavce, ki jih poznajo in ki prevzemajo odgovornost za kakovostno vzgojo in izobrazbo njihovih otrok. Govornice in govorniki bodo na protestnih shodih med drugim izpostavili najnovejše podatke o rasti povprečnih plač v posameznih dejavnostih javnega sektorja, ki po podatkih SVIZ-a dokazujejo, da so se razlike v škodo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju še dodatno poglobile in da je rast poprečnih plač v vzgoji in izobraževanju zaostala tudi za rastjo povprečne plače v državi. Povprečna plača v Sloveniji se je v lanskem letu zvišala za 2,65 %, v izobraževanju le za 1,69 %, v zdravstvu za 3,13 % in v državni upravi za 4 %. Ti podatki utrjujejo upravičenost zahtev SVIZ po odpravi podcenjenosti vzgojno-izobraževalnega dela, pravijo.

Protestne shode bo SVIZ izvedel v Ljubljani (pred poslopjem Vlade RS), v Mariboru (na Trgu generala Maistra), v Murski Soboti (pri Gradu), v Celju (na Krekovem trgu), v Velenju (na Titovem trgu), v Radovljici (v športni dvorani Srednje šole za gostinstvo in turizem), v Kopru (na Titovem trgu), na Ravnah (na platoju pred Tušem), na Ptuju (pred mestno hišo), v Krškem (v kulturnem domu) in v Kranju (v veliki dvorani občine). Na nekaterih shodih bodo podporo izobraževalkam in izobraževalcem izrazili tudi župani občin, v katerih bo shod potekal.

Glavni stavkovni odbor SVIZ bo, če stavkovni sporazum z Vlado RS ne bo sklenjen tudi po tej stavki, napovedal nadaljevanje splošne stavke v vzgoji in izobraževanju konec letošnjega aprila ali v začetku maja z množičnim protestnim pohodom po Ljubljani, ki se bo končal na Kongresnem trgu.

Pred kratkim smo vas v anketi spraševali, če podpirate stavko in vas je večina glasovala proti, preverili pa smo tudi, kakšne so plače v javnem sektorju v Ljutomeru.


Več v Gospodarstvo