Ob hitri rasti števila starejših v Pomurju bo info točka Sobivamo v veliko pomoč

To je že tretja info točka v Sloveniji, ki jo je Ministrstvo za okolje in prostor odprlo skupaj s partnerji projekta Sobivamo

Prlekija-on.net, torek, 10. april 2018 ob 13:07
V Domu starejših Rakičan so odprli Info točko Sobivamo

V Domu starejših Rakičan so odprli Info točko Sobivamo

V Domu starejših Rakičan so v torek, 10. aprila, odprli Info točko Sobivamo. To je že tretja info točka v Sloveniji, ki jo je Ministrstvo za okolje in prostor odprlo skupaj s partnerji projekta Sobivamo. Obiskovalcem bo na enem mestu ponujala informacije o možnostih sobivanja, zagotavljanja bolj prijaznega bivalnega okolja ali vzpostavljanja sobivalnih skupnosti. Starejši namreč potrebujejo nove rešitve za kakovostno bivanje, predvsem za čas bivanja med svojim domom in domom za starejše. Info točka, ki je bila postavljena v Domu starejših Rakičan, se bo kmalu razširila tudi v njihovo enoto v Mursko Soboto in kasneje še v novo odprto enoto v Bakovcih.

Zbrane je pozdravila vodja stanovanjskega sektorja na Ministrstvu za okolje in prostor Vesna Dragan, ki je na kratko povzela ključne ugotovitve dosedanjih aktivnosti projekta in pri tem poudarila, kako pomembno je, da se družba in država posvetita reševanju stanovanjske oziroma bivalne problematike starejših. »Vzpostavitev info točk, možnosti, kjer ljudje lahko pridobijo ključne informacije in izrazijo svoje potrebe, želje in ideje, je velik korak naprej,« je dodala.

Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan in podžupan Mestne občine Murska Sobota, je ob tej priložnosti poudaril, da so potrebe po institucionalnem varstvu iz leta v leto višje. »Zato je potrebno in dobrodošlo, da razmišljamo o novih rešitvah za starejše.« Po njegovih besedah se vedno bolj kaže, da so nepremičnine starejšim pogosto v breme, zato lahko sobivanje, kot pravi, to precej olajša, saj je tudi zastavljeno tako, da v prvi vrsti upošteva dejanske potrebe starejših.

Zbrane je nagovorila tudi Angela Novak, predsednica Društva upokojencev Murska Sobota, ki opaža, da je zanimanje za to temo vse večje. »Upoštevati moramo, da smo starejši pri svojih odločitvah precej previdni, potrebujemo več informacij in če je le možno, si želimo videti konkretne, delujoče rešitve

V tem tednu bosta info točki Sobivamo odprti še v Velenju in na Ptuju. Na spletni strani projekta Sobivamo je na voljo tudi virtualna spletna točka, kjer so zbrane vse informacije, prav tako pa je tam možno, s pomočjo različnih obrazcev, oddati svoja vprašanja, želje, potrebe in zanimanja. Spletna stran tako ostaja osrednje digitalno informacijsko središče projekta.

Info točke bodo postavljene v 11 mestnih občinah, najmanj štirikrat letno pa bodo na njih prisotni tudi predstavniki projekta Sobivamo (Ministrstvo za okolje in prostor ter partnerji), ki bodo prisluhnili starejšim, jim osebno predstavili obstoječe možnosti in rešitve za njihove izzive ali prenesli njihove predloge v prihodnje sistemske rešitve. Gostitelji info točk so skrbno izbrani, saj je iskrena želja Ministrstva za okolje in prostor, da delujejo v prostorih, ki jih starejši poznajo, jih radi obiskujejo in se v njih dobro počutijo. Torej v okolju, ki starejšim daje občutek varnosti in zaupanja.