Pripravljeni na motoristično sezono?

Na novo motoristično sezono se je potrebno ustrezno pripraviti - tako s pripravo motorja, v dobri kondiciji pa morata biti tudi motorist ter njegova zaščitna oprema

Prlekija-on.net, torek, 10. april 2018 ob 13:17
Priprave na motoristično sezono

Priprave na motoristično sezono

Lepše in toplejše vreme je na ceste že privabilo številne motoriste, a razmere na cesti še zdaleč niso idealne. Na začetku motoristične sezone je namreč asfaltna površina še vedno hladna, ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, zaradi zime pa je lahko na vozišču tudi veliko udarnih jam in peska od zimskega posipa.

Motoristi žal še vedno ostajajo ena izmed najbolj izpostavljenih skupin udeležencev v cestnem prometu.

  • V lanskem letu je bilo na območju PU Maribor v prometnih nesrečah udeleženih 99 voznikov enoslednih motornih vozil ali 11 odstotkov več voznikov motornih koles, od katerih so štirje žal izgubili življenje, kar 13 pa se jih je hudo telesno poškodovalo.
  • Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je znašal 12 % pri voznikih motornih koles (in kar 22 % pri voznikih mopedov).
  • Med povzročitelji prometnih nesreč, tako pri voznikih motornih koles kakor tudi pri voznikih mopedov, sta najbolj izstopali starostni skupini med 34 in 44 letom ter med 44 in 54 letom starosti, pri voznikih mopedov pa še starostna skupina med 18 in 24 letom.
  • Najpogostejši vzroki prometnih nesreč med vozniki motornih koles in mopedov so neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti ter nepravilna stran in smer vožnje.

Na novo motoristično sezono se je potrebno ustrezno pripraviti - tako s pripravo motorja, v dobri kondiciji pa morata biti tudi motorist ter njegova zaščitna oprema.

Nekaj nasvetov motoristom:

  • čelada se mora tesno prilegati, ne sme pa tiščati,
  • pred vožnjo preverite zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejte.
  • pri vožnji dosledno uporabljajte zaščitno motoristično čelado. Pravilno si jo zapnite. Čist vizir vam omogoča potrebno vidljivost.
  • ne pozabite na oblačila s ščitniki.
  • na motornem kolesu imejte vedno prižgane luči. Nosite zaščitna oblačila s čim več odsevniki (nalepkami, trakovi) in čelado svetle barve.
  • pri vožnji skozi levi ovinek se odmaknite od ločilne črte na sredini vozišča, sicer bo vaša glava brzela tudi meter globoko po smernem vozišču za nasprotni promet.
  • če vaše motorno kolo nima zavornega sistema ABS, v dežju ali na spolzkem vozišču ne zavirajte na talnih označbah.
  • ne vozite, če ste uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali ste utrujeni. Sicer to lahko hitro postane vaša zadnja vožnja.

Voznikom motornih koles in mopedov policisti svetujejo, da se udeležijo predavanj in brezplačnih preventivnih delavnic, ki jih organizirajo skupaj s predstavniki različnih organizacij po celotni Sloveniji, njihov seznam objavljajo na spletni strani policije in družbenih medijih.

Vozniki enoslednih motornih vozil povzročijo okrog 60% prometnih nesreč, v katerih so udeleženi, zato na tem mestu velja še opozorilo drugim udeležencem v prometu naj bodo pozorni - a ne samo na motoriste, pač pa tudi mopediste, kolesarje in nenazadnje še pešce.



Več v Kultura in izobraževanje