Potopisno predavanje Sydney in Slovenci po svetu z avstralsko glasbo

Predavanje Brigite Bavčar in Štefana Celca z gostom Marjanom Kramerjem, ki se vsako leto iz »dežele tam doli« vrača v rojstno pokrajino

Prlekija-on.net, ponedeljek, 28. maj 2018 ob 08:05
Potopisno predavanje Sydney in Slovenci po svetu

Potopisno predavanje Sydney in Slovenci po svetu

V četrtek 24. maja, je bilo v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice potopisno predavanje Brigite Bavčar in Štefana Celca z gostom Marjanom Kramerjem, ki se vsako leto iz »dežele tam doli« vrača v rojstno pokrajino. Prisotne, med katerimi so bili tudi člani Kramerjeve družine, je pozdravila direktorica knjižnice Klaudija Šek Škafar. Na harmoniki je avstralsko vzdušje s ponarodelo Plešočo Matildo pričaral ravnatelj Glasbene šole Bakovci, Matej Zavec, za ilustracijo popotovanja po prostrani deželi pa so bile na ogled številne fotografije.

Najprej smo si lahko ogledali Sydney in prepoznavno Opero, tako s kopna kot morske strani in v zahajajočem soncu zlato obarvano. Zanimiv je bil tudi pogled na največje avstralsko mesto s ptičje perspektive in znano letovišče Menly v katerega se konec tedna zgrinjajo tako domačini, kot številni turisti.

Slovenski Avstralec Marjan Kramer se je razgovoril o svojem potovanju iz Nemčije v Avstralijo z ladjo, na kateri je spoznal svojo ženo Barbaro. Prikazal je tudi nekaj fotografij iz osebnega arhiva, zanimive pa so bile tudi tiste posnete na Kramer ranču lani novembra. Med domače živali poleg kokoši in dveh ponijev štejejo tudi kače in kengurujček Skipy. Slednji prihaja vedno bliže po svoj obrok hrane na ranč, ki je v neposredni bližini nacionalnega parka in dostop vanj občasno onemogoča narasla reka. Deževni gozd je zanimiv, prelepe pa tudi prostrane avstralske plaže, ki so bile prikazane in opisane v potopisni reportaži.

Srečanje je bilo tudi priložnost za napoved dokumentarnega filma Slovenci v Avstraliji, ki bo premierno predvajan v Gledališču Park v Murski Soboti naslednji četrtek, 31. maja ob 20.00. Obiskovalci prireditve v Pokrajinski in študijski knjižnici so si lahko ogledali le uvod vanj ter prisluhnili nekaterim izjavam, ki jih je posnel Štefan Celec ob obisku slovenskih klubov. Brigita Bavčar, ki sem se pogovarjala s predsedniki in člani klubov ter vodila srečanje v knjižnici sem bila navdušena nad odzivom, ki ga skušam prenesti tudi na bralce tega prispevka.

Brigita Bavčar
Foto: Danilo Ivančič



Več v Kultura in izobraževanje