Helikopterske prevoze nujne medicinske pomoči od oktobra naprej prevzema vojska

Zaradi pogostih okvar policijskega helikopterja, z oktobrom prevoze v severovzhodni Sloveniji prevzema Slovenska vojska

Prlekija-on.net, četrtek, 30. avgust 2018 ob 17:49
Vojaški helikopter

Vojaški helikopter

Vlada je na zadnji seji sprejela sklep o izvajanju helikopterskih prevozov za dejavnost helikopterske nujne medicinske pomoči v severovzhodni Sloveniji. Državni prevoznik, Ministrstvo za obrambo - Slovenska vojska, tako 1. oktobra začasno prevzema helikopterske prevoze za dejavnost helikopterske nujne medicinske pomoči v Mariboru, in sicer do zaključka servisa helikopterja MNZ - Policije, kar je predvidoma do konca januarja 2019.

Vzhodni del Slovenije je svojo HNMP enoto dobil novembra 2016, deset let po začetku rednega dela HNMP Brnik. HNMP deluje z mariborskega letališča s pomočjo helikopterja policije, ki pa se je pogosto kvaril. Ministrstvo za notranje zadeve je zato julija opozorilo vlado, da je nujno ukrepanje.

Lani so v severovzhodnem delu opravili več kot 150 intervencij, letos pa so poleteli že več kot 190-krat. Poleg intervencij na terenu, kjer je mogoč pristanek, helikopter posreduje pri nujnih medbolnišničnih prevozih v primeru akutnega koronarnega sindroma ali akutne možganske kapi.



Več v Gospodarstvo