Pihalni orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer zaigral na Festivalu Slovenija v Slavoniji

V Vinkovcih na Hrvaškem je potekal Festival Slovenija v Slavoniji

Prlekija-on.net, ponedeljek, 15. oktober 2018 ob 09:37
Pihalni orkester KD Ivan Kaučič v Slavoniji

Pihalni orkester KD Ivan Kaučič v Slavoniji

Člani Pihalnega orkestra KD Ivan Kaučič Ljutomer so prvi oktobrski vikend, in sicer od 5. do 7. oktobra, gostovali v sosednji Hrvaški v Vinkovcih, kjer je v nedeljo, 7. oktobra, potekal Festival Slovenija v Slavoniji. V sklopu gostovanja so bili tekom celotnega vikenda deležni številnih vodenih ogledov znamenitosti Slavonije.

V petek, v zgodnjih jutranjih urah, so se kot 35-članska posadka z avtobusom podali na pot proti prvemu mestu ogleda - Đakovu. Tam so si pod vodstvom organizatorjev ogledali znamenito Katedralo Sv. Petra, po ogledu pa je sledila ura prostega časa za individualni ogled mestnega jedra, nekateri pa so ta čas izkoristili za oddih po naporni jutranji vožnji. Za tem so se zapeljali do Vinkovcev in ob prihodu bili povabljeni na ogled mestnega muzeja, kjer so si ob pripovedi o antični zgodovini mesta ogledali arheološke in etnološke postavitve. Sledila je nastanitev v Hotelu Admiral in čas počitka do večerje, ki je bila v samem hotelu.

Po večerji so se kot orkester udeležili spoznavnega večera v klubu Marabu v Vinkovcih, ki je bil organiziran za vse festivalske skupine Festivala Slovenija v Slavoniji. Vse udeležence sta z dobrodošlico nagovorila tudi sam župan mesta Vinkovci ter direktor festivala Slovenija v Slavoniji, nakar sta skupinam predala tudi festivalske table in sodelovala pri izmenjavi simboličnih daril. Sledilo je druženje do jutranjih ur, kjer ob živi glasbi skupine Igor Delač & Aura band ni manjkalo niti plesa niti petja.

V soboto po hotelskem zajtrku so se zapeljali do bližnjega Vukovarja, kjer so si ogledali Memorialni center domovinske vojne, za tem pa sta sledila še sproščujoča plovba po lepi modri Donavi z ladjico »Bajadera« in vodeni ogled samega mesta Vukovar. Po kosilu v Hotelu Lav v Vukovarju, so se odpeljali še proti mestu Ilok, kjer so ob ogledu starih iločkih vinskih kleti bili deležni spoznanja z njihovim procesom proizvodnje, degustacije vina in ostalih domačih proizvodov. Ob povratku v Vinkovce je sledila večerja v hotelu, za tem pa prost večer, ki so ga izkoristili za druženje.

V nedeljo, 7. oktobra, na sam festivalni dan so se kot edini sodelujoči pihalni orkester poleg ostalih 7 interesnih skupin (FS Trzinka, ŽPZ Trzin, Tamburaška skupina Bisernica Škofja Loka, Sorarmonica, FS Dravca Dravograd, Tamburaški orkester Cirkovce in prleški TKD Babinci), zbrali v mestnem jedru mesta Vinkovci, kjer je sledila kratka povorka pod spremstvom zaigrane koračnice izpod njihovih inštumentov. Na glavnem prizorišču, kjer se pred tem odvijajo znamenite Vinkovačke jeseni, so se tako vrstili nastopi posameznih skupin s 15 - 20 minutnim programom, s katerimi so oznanili Slovenijo v Slavoniji 2018.

V znamenju prijetnega druženja, veselja, petja, plesa, domače glasbe in tamkajšnje kulinarike, se je ob zaključku festivalnega programa v popoldanskih urah orkester odpravil nazaj proti Sloveniji. V ta namen gre s strani članov celotnega pihalnega orkestra velika zahvala tudi vsem donatorjem, ki so jim bili v pomoč pri realizaciji vikenda, ki vsem ostaja v lepem spominu.



Več v Kultura in izobraževanje