Drobtinica 2018 – otrokom za šolo v naravi

OZ RKS Gornja Radgona pripravilo tradicionalno dobrodelno akcijo

Prlekija-on.net, torek, 16. oktober 2018 ob 11:44
Drobtinica 2018

Drobtinica 2018

Enako kot marsikje po državi je tudi Območno združenje RK Gornja Radgona, v vseh štirih občinah (Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici), katere pokriva, pripravilo posebno akcijo ob letošnjem Svetovnem dnevu hrane. Tako so tudi na radgonski tržnici uredili stojnice, kjer so, v okviru dobrodelne akcije »Drobtinica 2018« ponujali mimoidočim kruh. Prostovoljne denarne prispevke, kot "plačilo" za kruh pa so namenili za plačilo za otroke iz socialno ogroženih družin. Ob pomoči številnih pekarn: Mercator, Kaučič, Štručka, Rž Fekonja in Mlinopek, ki ponujajo kruh v Gornji Radgoni in okolici, in ki so tokrat brezplačno prispevale kruh ali kakšno drugo donacijo, so aktivisti RK ter podmladek RK iz osnovnih šol s svojimi mentoricami, zbrali kar nekaj sredstev, predvsem prostovoljnih prispevkov, ki bodo tako koristno porabljena za pomoč otrokom, ki izhajajo iz socialno šibkejših družin, pri plačilu stroškov šole v naravi.

Otroke, ki živijo v revščini in trpijo zaradi njenih posledic, na Rdečem križu Slovenije vidijo kot posebej ranljivo skupino, kateri namenjajo posebno pozornost. Kljub izboljšanim gospodarskim kazalcem, je revščina pri nas še vedno prisotna in prizadene kar 12 % mladoletnih otrok. Da bi omilili posledice revščine in pomagali čim večjemu številu otrok, so na RKS tudi letos izvedli tradicionalno akcijo Drobtinica 2018, s katero skušajo lajšati stiske najmlajših v okoljih, v katerih akcija tudi poteka. V preteklem desetletju so prav s to humanitarno akcijo osnovnošolskim otrokom iz socialno šibkejših okolij omogočili na deset tisoče toplih obrokov, a tudi nekatere druge vrste pomoči.

Drobtinica je letos sicer potekala skupaj v kar 43 območnih združenjih Rdečega križa Slovenije. Akcijo so namreč izvajala območna združenja RKS: Ajdovščina, Cerknica-Loška dolina-Bloke, Črnomelj, Domžale, Dravograd, Gornja Radgona, Grosuplje, Idrija, Ilirska Bistrica, Izola, Jesenice, Kočevje, Koper, Kranj, Lenart, Lendava, Litija, Ljubljana, Ljutomer, Maribor, Metlika, Mozirje-Zgornja Savinjska dolina, Murska Sobota, Novo mesto, Ormož, Postojna-Pivka, Piran, Ptuj, Radlje ob Dravi, Sevnica, Sežana, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Šentjur pri Celju, Šmarje pri Jelšah, Tolmin, Trbovlje, Trebnje, Tržič, Velenje, Zagorje ob Savi in Žalec.

"Veseli in ponosni smo, da je naš partner tudi Mercator d.d., ki akcijo podpira že od vsega začetka. Tudi letos je Mercator d.d. pomembno prispeval k uspehu akcije, saj je skrbel za promocijo Drobtinice v svojih prodajalnah ter v ta namen doniral 3,2 tone kruha in peciva. Prostovoljke in prostovoljci Rdečega križa so pekovske in ostale domače izdelke zamenjevali za prostovoljne prispevke na stojnicah v (in ob) Mercatorjevih trgovinah. Vljudno vabljeni, da se kampanji pridružite tudi vi in socialno ogroženim osnovnošolcem v vašem okolju pomagate, da bodo njihovi šolski dnevi kar najbolj brezskrbni. To lahko storite tudi po poteku akcije na terenu, in sicer preprosto pošljete SMS na 1919 s ključno besedo 'DROBTINICA' in prispevate 1 evro ali 'DROBTINICA5' in prispevate 5 evrov", poudarjajo na RKS, in dodajajo, da je donacijo prispeval tudi Spar Slovenija d.o.o., ki je v ta namen doniral 1,5 tone kruha in peciva.

"V Mercatorju že leta z veseljem sodelujemo v akciji Drobtinica, saj so tudi naši kupci pozorni do aktivnosti, ki jih izvajamo v sodelovanju z RKS, in cenijo dobrodelne geste, saj mnogi pogosto tudi sami donirajo in pomagajo sosedom v stiski, posebej otrokom. Tako plemenito medsebojno pomoč moramo ohranjati in jo negovati, saj plemeniti naše medsebojne odnose in družbo." poudarjajo v Mercatorju.



Več v Kultura in izobraževanje