Slovesnosti pred Dnevom spomina na mrtve

Na Kapelskem Vrhu, Radenskem Gaju in Radencih

Filip Matko Ficko, petek, 26. oktober 2018 ob 14:06
Slovesnosti pred Dnevom spomina na mrtve

Slovesnosti pred Dnevom spomina na mrtve

Veteranski organizaciji, Krajevna organizacija Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Radenci in Območno združenje Zveze veteranov vojne za Slovenijo Gornja Radgona, sta v petek, 26. oktobra, opravili troje slovesnosti pred bližajočim praznikom 1. november - Dan spomina na mrtve. Ob 9.30 je bila slovesnost pri spomeniku padlim iz Občine Radenci v 2. svetovni vojni na Kapelskem Vrhu, uro pozneje v Radenskem Gaju pri spomeniku v čast trem talcem, a ob 11.40 v Spominskem parku v Radencih, kjer so obeležja v spomin na osamosvojitveno vojno za Slovenijo 1991.

Kulturni program na Kapelskem Vrhu so izvedli šolarji, učenke in učenci Osnovne šole Kapela ob spremstvu svojih mentoric, s prapori svojih organizacij in združenj so sodelovali praporščaki ZZB za vrednote NOB, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Policijskega veteranskega društva Sever, Zveze slovenskih častnikov in Društva šoferjev in avtomehanikov Gornja Radgona. Delegacije le-teh so položile vence in prižgale sveče pri spomeniku žrtvam v letih 1941 - 1945, slavnostni nagovor pa je imel predsednik Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Radenci Darjan Mencigar.

Slednji je imel nagovor tudi pri spomeniku talcem v Radenskem Gaju, ki so jih Nemci pomadi 1945 kot civilne nedolžne žrtve ustrelili zaradi ustrahovanja ostalih. Tudi tu so bili prisotni praporščaki in delegacije veteranskih organizacij, ki so položile cvetje in prižgale sveče.

Predsednik Območnega združenja Zveze veteranov vojne za Slovenijo v Gornji Radgoni, Nikolaj Brus, pa je imel nagovor pri obeležjih osamosvojitveni vojni za Slovenijo leta 1991 v Spominskem parku v Radencih. Kulturni program so izvedli šolarji, učenke in učenci Osnovne šole Kajetana Koviča Radenci, s prapori so sodelovali praporščaki veteranskih organizacij, sodelujoče delegacije le-teh pa so počastile spomin s položitvijo cvetja in prižigom sveč.



Več v Kultura in izobraževanje