Uspešen dvodnevni lov s sokoli

Sokolarji so v Beltincih in njeni okolici pripravili XI. lov s sokoli

Prlekija-on.net, nedelja, 4. november 2018 ob 17:30
XI. lov s sokoli

XI. lov s sokoli

Na dvorišču gradu Beltinci, v beltinskem parku, so se na svečanem XI. lovu s sokoli v Pomurju zbrali na dvodnevnem lovu in druženju sokolarji s svojimi pticami ujedami, ki so prav vzgojene za ulov divjih živali v naravi, kot so fazani, jerebice, zajci in druge manjše pernate živali. Svečano odprtje XI. lova s sokoli so pripravili Zavod turizem in kulturo Beltinci, Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed in Sokolarsko društvo Pomurja.

Na XI. odprtju lova s sokoli v Pomurju, ki je bilo v soboto, 3. novembra so se v Beltincih zbrali sokolarji s svojimi pticami ujedami iz vse Slovenije in iz tujine iz Avstrije, Italije in Hrvaške. V začetku so nekaj lovskih skladb zaigrali člani KUD Prekmurski rogisti, saj gre za najstarejšo skupino rogistov v Sloveniji. Med sokolarje in ostale ljubitelje narave in ptic ujed je prijezdila iz Radencev s svojimi konji tudi Radenska konjenica. Zbrane je uvodoma nagovorila direktorica Zavoda za turizem in kulturo Beltinci Ela Horvat, ki je povedala, da v Beltincih pričenjajo novo, drugo desetletje po organiziranju lova s sokoli v Beltincih.

Lov s sokoli je za širšo javnost edinstveni dogodek v Sloveniji, in da se že le-ta 11 let odvija prav v Beltincih, gotovo ni naključje, kajti za to organizacijo je kar nekaj razlogov, eden od poglavitnih je ta, da ima v Beltincih Lovišče s posebnim namenom Fazan Beltinci, tukaj ima sedeže tudi Sokolarsko društvo Pomurja in vse to je zaokroženo v naravno celoto, kar priča, da so tukaj izjemno ugodne naravne razmere in naravni pogoji za lov in za lov s sokoli. Druga plat je, da v Beltincih gojijo veliko ljubezen do kulturne dediščine, kajti letos se praznuje evropsko leto kulturne dediščine. Beltinci so dejansko prepoznavni in znani po ohranjanju in poustvarjanju, pa najsi gre za folkloro, ljudske plese, glasbo, tradicijo, ljudsko izročilo, obrti in navade, ali pa ta stara kolesa in prav gotovo so še toliko bolj veseli, da imajo tudi sokolarjenje v Beltincih, ki pa v svetovnem merilu beleži več tisočletno tradicijo. Ob tem velja poudariti, da sokolarje v Beltincih zapisujejo z veliko začetnico.

Na XI. odprtem lovu s sokoli v Pomurju, je šlo za nepozaben kulturni dogodek, ko sokoli ponesejo glas Beltincev v širšo slovensko in evropsko javnost ter v svet. Obiskovalci so namreč uživali ob gledanju ptic ujed, kajti redko kdaj se zgodi, da bi se na enem mestu zbralo toliko različnih vrst ptic ujed.

Pozdravni nagovor je imel tudi župan občine Beltinci Milan Kerman, ki je dejal, da je to velik lovsko - kulturni praznik za občino Beltince in za Pomurje. Šlo je za ptice ujede, ki se jih ne vidi vsak dan, veliko ptic ujed so posamezniki kot spomin »ujeli« v fotografske aparate. Ob tem so obiskovalci lahko z lastniki ptic ujed pokramljali, jih vprašali o njihovih navadah, kako je z njihovo prehrano in obnašanjem. Predvsem najmlajši so spoznali čar ptic ujed. Ptice ujede niso po naravi napadalne, ampak so navezane in povezane s lastniki ptic, ki jim nudijo posebne užitke na lovu ali samo na sprehodu v naravi, pri čemer se lastniki ptic ujed v veliki meri posvečajo posebnem gojenju in vzgoji.

Vsem sokolarjem je namenil nekaj besed tudi predsednik Zveze lovskih družin Prekmurje Ludvik Rituper. V zadnjem desetletju so v deželi ob Muri sokolarjenje, to starodavno obliko sožitja med človekom in ptico ujedo, uspeli približati tudi prebivalcem pokrajine ob Muri. Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed, ki je krovna organizacija za sokolarje na Slovenskem, pa se je s polnopravnim članstvom v Mednarodni zvezi za sokolarstvo in zaščito ptic ujed (IAF), ki ima svoj sedež v Belgiji in združuje preko 50 nacionalnih sokolarskih organizacij širom sveta. IAF je članica Mednarodne zveza za ohranitev narave (IUCN) in ima priznan status naravovarstvene organizacije v Svetu Evrope.

Vse sokolarje in ostale udeležence je nagovorila tudi predsednica slovenske zveze za sokolarstvo in zaščito ptic ujed, Vilma Alina Šoba, ki je poudarila, da sokolarje druži in povezuje znanje o sokolarstvu, ljubezen do ptic ujed in ljubezen do narave. Če tega ne bi bilo čez celotno zgodovino, se sokolarstvo do danes ne bi ohranilo, ki je ena od kulturnih dediščin na Unesco seznamu. Vsi sokolarji imajo prav gotovo vse tri vrline in ravno to jih odlikuje. Na svečanem XI. odprtem lovu s sokoli je sokolarje in posamezne čudovite ptice ujede predstavil in hkrati uradno svečano odprl letošnji lov s sokoli, predsednik Sokolarskega društva za Pomurje Dragan Zemljič.

Tokrat so sokolarji na lovu lovili s tremi vrstami ptic ujed in sicer s kraguljem, sokoli selci in planinskim orlom. Na lov v Beltince pa je prišel s svojim planinskim orlom sokolar Hari Herak iz Hrvaške iz Poreča. Gre za samico, saj ptica tehta 5,5 kilogramov, pri čemer je zelo težka za nositi. S planinskim orlom so lovili lisico in zajca. Lov s sokoli je potekal v soboto, 3. in v nedeljo, 4. novembra v lovišču s posebnim namenom Fazan Beltinci, pri čemer so imeli ob ugodnem lepem vremenu vsi sokolarji dobre lete z uspešnim dobrim ulovom.

Ob odprtju lova s sokoli so organizatorji pripravili še spremljajoči kulturni program. Predstavila sta se posebna glasbena gosta, ki sta skozi glasbo vse skupaj popeljala na popotovanje skozi duhovne pokrajine, po katerih že od pradavnine jadrajo duše kot ptice, ki ljubijo nebo. To sta bila Alja Petric in Amir Yakobi. Tako so centru Dolinskega v Prekmurju v Beltincih zapisali novo poglavje sokolarstva, in lova s sokoli, kajti vsi, ki so želeli biti na lovu s sokoli so jim sokolarji to tudi omogočili ter se prepričali, da se lovi tudi brez strela iz pušk. Za to priložnost je bila tudi stojnica, kjer so sokolarji in ostali udeleženci lahko kupili različne pripomočke za ptice ujede. V grajskem stolpu gradu Beltinci pa so za vse obiskovalce skuhali in jim postregli fazanovo juho, Turistično društvo Beltinci je peklo odlične langaše, člani Vinogradniškega društva Beltinci pa so ponujali rujno vinsko kapljico.



Več v Kultura in izobraževanje