Zaživela je Lučkolandija – pravljična dežela za otroke

Otroci (in ne le oni) bodo vse do 2. januarja 2019 prišli na svoje v SikaluZOO pri Radencih

Prlekija-on.net, sreda, 5. december 2018 ob 08:24
Lučkolandija v SikaluZOO

Lučkolandija v SikaluZOO

Minulo soboto, prvo v letošnjem decembru, ki je nekako sovpadala tudi z začetkom adventnega časa, ter časa velikih pričakovanj in obdarovanj, je v živalskem vrtu v Boračevi pri Radencih, bilo sila veselo in razigrano. Podobno, kot že vrsto let, ob bližajočih se božično-novoletnih praznikih, so namreč tudi letos na posestvu SikaluZOO, ki ga decembra preimenujejo v "Lučkolandijo" v Boračevi, dober streljaj iz središča Radencev, pripravili božične jaslice z živimi živalmi. Na površini treh hektarjev v samem živalskem vrtu družine Mitev, si lahko obiskovalci, kjer so v tem času v ospredju otroci, med sprehodom ogledajo edinstveno pravljično deželo z velikim številom živali, svetlobnih podobic: angelčkov, božičkov, jelenčkov, zvezdic, božičkov grad, vlakec, božičkove sani, snežinke, zvončke, veliko število lučk, darilnih paketov..., ki si jih je najlepše ogledati v temi. Ob odprtju letošnje Lučkolandije je radenski župnik Štefan Krampač, blagoslovil jaslice, živali in obiskovalce.

Kot nam je povedal gospodar živalskega vrta SikaluZOO, Todor Mitev - Tomi, bo "Lučkolandija 2018" na ogled vsako soboto in nedeljo v decembru med 16. in 20. uro, s tem, da bo med 22.12. 2018 in 1.2.2019 odprta vsak dan med med 16. in 20. uro. V tem času, od 1. demcembra do 2. januarja, po izkušnjah iz preteklosti, naj bi žive jaslice - Lučkolandijo obiskalo več tisoč otrok in odraslih od blizu in daleč. Ob tem gospodar Tomi pravi, da je namen njihovega živalskega vrta ohranitev, skrb in gojitev živali ter vzgoja in izobraževanje ljudi, ki so ali še bodo postali ljubitelji živali. Zato so njihovi obiskovalci predvsem otroci, katerim želijo približati naravo in živali. K njim pa prihajajo tudi ljudje, ki potrebujejo nasvet kako najti stik in zaupanje med živaljo in človekom.

"Današnji človek izgublja stik z naravo in posledično s tem stik s samim seboj. Na posestvu se otroci učijo kako ravnati z živalmi, kakšen prostor potrebuje žival za lepo življenje (zrak, svetloba, zdrava hrana,...), da žival potrebuje tudi ljubezen, zaupanje, spoštljiv odnos. Ko otrok izkusi naravo z vsemi čutili, vzpostavi pozitiven odnos do nje. Kar doživimo kot majhni otroci, ostane v našem spominu vse življenje; najsi gre za zvoke, vonje ali podobe. Današnji malčki veliko bolje poznajo melodije na mobilnih telefonih kot petje ptic ali izmišljene podobe, ki niso resnične kot pa resnična bitja, ki živijo z nami. Da bi jim približali naravo, ponujamo izkustveno učenje za posameznike, kot za skupine iz vrtcev in šol", razlaga Mitev, ki poudarja pozitivne učinke živali na človeka.

Ti so opazni, pa naj gre samo za prisotnost, opazovanje, božanje živali, druženje z živaljo ali pa za skrb za živali. Žival ugodno vpliva na počutje, sproščenost, večjo odprtost, več pogovora... "Raziskave so pokazale, da celo na zdravje (po srčni kapi ali drugih boleznih) in daljše življenje. Živali imamo lahko za prijatelja, družabnika, soigralca v igri, tolažnika, nekoga za katerega je potreba po skrbi... Žival sprošča, umirja in nas spravlja v veselje, je sopotnik v osamljenosti ali je svetla točka v bolezni. Živali pa so lahko tudi pomočniki pri aktivnostih in različnih terapijah", je povedal Tomi, ki je razložil, da se njihov živalski vrt nahaja na posestvu v kraju Boračeva v občini Radenci, nedaleč stran od zdravilišča. So obdani s prelepim gozdom, kateri se razprostira vse do reke Mure, drug konec pa obdajajo vinorodni griči. Posestvo stalno dopolnjujejo z novimi vrstami živali, urejanjem poti in okolice, novimi prostori za živali, da bi vse to ponudili za zunajšolske in izobraževalne dejavnosti.

"Današnji otroci premalo zahajajo v naravo in jo slabo poznajo in ne poznajo njenih pravil. Posebno jim primanjkuje stik z živalmi, zato smo posestvo uredili tako, da lahko otroci pod strokovnim nadzorom opazujejo živali, jih božajo, hranijo, fotografirajo in si zapisujejo zanimivosti o njih. Bolj vneti za konjeniški šport lahko jahajo ali se naučijo osnov jahanja. Posestvo ima sonaravno kmetovanje. Mnogo ljudi v mestih se zdravi s tabletami, čeprav bi jim bilo v stiku z naravo povrnjeno zdravje, ki ga je načel stres, nepravilna prehrana, nezadostno gibanje, medčloveška nesoglasja... Vabimo vse da poiščejo zdravje v naravi in z živalmi. Imamo dobre kolesarske poti, trim stezo, ljudje so prijazni, prijetno se je družiti z vaščani. Naše živali so zelo socializirane, saj živijo z nami in drugimi živalmi ter se med seboj dobro razumejo. Živali se gibljejo na površini 2,7 ha in sicer tako, da se na pašnikih časovno izmenjujejo, v obdelavi za krmo pa imamo še 6,5 ha površin", je še dejal gospodar in dodal, da bodo kmalu vse skupaj povečali, in sicer s postavitvijo večjega terarija, gozdne učne tematske poti, ter z novimi vrstami živalmi.

"Že odkar se spomnim svojega bitja, sem čutil, da živimo in delimo z živalmi", je za konec dodal Tomi.



Več v Zanimivosti